Żywność lokalna nie potrzebuje tylu opakowań, przetwarzania i chłodzenia, co produkty pochodzące z globalnego rynku. Żywność lokalna jest bardziej przyjazna środowisku, charakteryzuje się wysokim stopniem zróżnicowania, wynikającym z odmiennego klimatu, warunków naturalnych, sposobu uprawiania. Dzięki wielowiekowej starannej selekcji nasion przez rolników, wspiera również zróżnicowanie w obrębie jednego rodzaju produktów. Efektem tego jest np. istnienie dziś 17 tys. rodzajów pszenicy.
Lokalna żywność wiąże się z transportem na małe odległości, co powoduje mniejsze zużycie energii, mniejszą produkcję zanieczyszczeń i gazów cieplarnianych. Dzięki zmniejszeniu dystansu dostawy konsument ma szansę poznać producenta swojej żywności. „Żywnościokilometry” („food miles”) to odległość, jaką pokonuje jedzenie, zanim trafi z pola na stół konsumenta. Aby zmniejszyć „food miles”, zwracajmy uwagę na miejsce pochodzenia danego produktu, sezonowość owoców i warzyw.
Świat, w którym każdy ma dostęp do lokalnej żywności, to świat, w którym ludzie mają poczucie wspólnoty i kontaktu z naturą. Dlatego też warto samodzielnie założyć swój ogród. Dzięki temu zapewnimy sobie odpowiednią jakość produktów.
Wiem co jem
Tworząc platformę sprzedaży lokalnej żywności – wiemcojem.pl, właścicielom zależało na stworzeniu narzędzia „komunikacji” pomiędzy lokalnym producentem a Klientem. – Wykorzystując platformę, jesteśmy w stanie realnie wpływać na zrównoważony rozwój regionu, w którym mieszkamy, jak i na kreowanie proekologicznego podejścia do życia – mówi Michał Kołodziej, pomysłodawca platformy i propagator idei zrównoważonego rozwoju.
Niestety, niskonakładowa, tradycyjnie produkowana żywność będąca wynikiem dorobku regionu i lokalnych mistrzów, zaczęła odchodzić w zapomnienie. Na szczęście dziś ma szanse powrócić na nasze stoły.
Firma rozpoczęła działanie w Poznaniu i okolicach, dostarczając najlepszą żywność z regionu i okolic. Żywność dostarczana jest od producenta do odbiorcy w jak najkrótszym czasie, co realnie wpływa na jakość produktów i ograniczenie emisji gazów cieplarnianych. W wielu przypadkach trwałość produktu wynika jedynie z jego specyfiki, a nie sposobu konserwacji.
Fot. Materiały prasowe
Więcej informacji na www.wiemcojem.pl