Do wykonania pralin zostali zaproszeni dziennikarze mediów lokalnych. Uczestnicy przy okazji dowiedzieli się co oznacza konszowanie, co sprawia, że czekolada ma piękny połysk i dlaczego podczas łamania tabliczki słychać ten charakterystyczny trzask. Tomasz Deker zdradził również proste triki i sztuczki, które pomogą w pracy z czekoladą i sprawią, że będziemy mogli zaskoczyć naszych gości.
Podczas dwugodzinnego spotkania odbył się szybki kurs robienia pralin z przepysznym nadzieniem m.in. czarnym bzem, rokitnikiem, prażonymi migdałami, różą, jaśminen i Whisky. W trakcie goszczenia w Akademii Kulinarnej SPOT. to EAT przedstawiciele mediów dowiedzieli się także, jak obchodzić się z czekoladą by móc wyczarować wspaniałe praliny. Tomasz Deker przygotował genaże na bazie czekolady deserowej, mlecznej i białej oraz zaprezentował temperowanie czekolady.
Dodatkowym motywem wspierającym warsztaty były produkty regionalne, często już zapomniane m.in. rokitnik i czarny bez.
Koleżanki i koledzy dziennikarze bardzo dobrze wypadli w tej trudnej sztuce, jaką jest robienie pralin, a ich efekty można było spróbować już na miejscu. Ci, którzy nie mogli się pojawić niech żałują, ponieważ było to bardzo interesujące i praktyczne spotkanie.