Śniadanie na trawie przy Starym Browarze

Piękny słoneczny dzień, zieleń, śpiewające ptaki, uśmiechnięci ludzie odpoczywający w cieniu drzew, a do tego smaczne jedzenie. Gdzie taka sceneria? W parku J.H. Dąbrowskiego przy Starym Browarze.

Restaurant Day, bo tak nazwano tę akcję, po raz pierwszy zorganizowano w maju 2011 roku w Finlandii. Powstało wówczas 30 takich jednodniowych restauracji. W lutym br. na świecie było już ich 300.

– Poznań jest pierwszym miastem w Polsce, który organizuje Restaurant Day. Szkoda tylko, że nikt w Polsce do nas nie dołączył. Dostałam informację z Finlandii, że kolejna edycja odbędzie się w listopadzie. Mam nadzieję, że wówczas będzie większe zainteresowanie ze strony osób, które zechcą się przyłączyć – mówi Aleksandra Gerlach, organizatorka jednodniowej restauracji. – Dla mnie taka akcja jest o tyle fantastyczna, że nie robimy jej na co dzień, dlatego nie ma rutyny, co powoduje, że bardziej się przykładamy. Jesteśmy bardzo zadowoleni, bo widzimy, że nasi goście nie tylko miło spędzają czas, ale bardzo smakuje im nasze jedzenie.

Mimo wczesnego sobotniego popołudnia spotkać można było wiele osób, które przyszły do parku. Jedni dowiedzieli się o akcji wcześniej, inni przyszli przypadkiem.

– Moja koleżanka pracuje w Starym Browarze i powiedziała mi o tym spotkaniu. Jedzenie tak smacznych kanapek na świeżym powietrzu, wśród zieleni, jest idealnym pomysłem. Do tego mamy dzisiaj piękną pogodę. Super idea, oby więcej takich inicjatyw w Poznaniu – mówi Ola Kowalska.

Z kolei trzy panie odpoczywające na leżakach powiedziały, że przyszły tutaj nie wiedząc co się odbywa. – Jak zobaczyłyśmy, że jest kawa, jedzenie to z przyjemnością  zostałyśmy. Na razie pijemy kawę, ale później chyba się skusimy na jedzenie. Bardzo miłe sobotnie popołudnie, do tego wymarzona pogoda. Dlatego posiedzimy tutaj dłużę – powiedziała pani Dagmara.

Przygotowane jedzenie przez panie Aleksandrę Gerlach i Annę Urbańską było chyba (nie próbowałem) smaczne, bo m.in. po kanapki, tartę, babeczki i kawę ustawiła się długa kolejka. Nie wiadomo do której jednodniowa restauracja będzie czynna, bo przygotowanego jedzenia jest ograniczona ilość, a osób do skosztowania wielu.

Czy idea jednodniowej restauracji się przyjmie? Zobaczymy już w listopadzie, ale zapewne w innej scenerii.

Wszyscy, którzy chcą się przyłączyć do akcji muszą zarejestrować się na oficjalnej stronie Restaurant Day, i po wpisaniu ich na listę, mogą wykorzystywać logotyp i zorganizować u siebie jednodniową restaurację.