Mistrzowie zaserwują piwo

Chcecie zobaczyć prawdziwych mistrzów barmaństwa? Okazja będzie już w piątek w Dublinerze. Swoimi umiejętnościami będą się tam popisywać Paweł Niklas i Razmus Kobbersmed.

Paweł Niklas, barman z Poznania, będzie reprezentował Polskę w międzynarodowym finale konkursu Pilsner Urquell International Master Bartender. Paweł o możliwość reprezentowania Polski walczył z 334 barmanami z całej Polski, którzy przystąpili do tegorocznej edycji konkursu.  

W kwietniu i maju barmani wzięli udział w teście wiedzy o Pilsner Urquell odpowiadając na pytania o jego skład, sposoby nalewania i historię powstania. Kolejnym etapem eliminacji było spotkanie w Warszawie podczas Experience Day, gdzie barmani poznali trudną sztukę perfect pour, na którą składa się przygotowanie szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki, siła strumienia z kranu i odpowiednia pianka. Dodatkowe punkty barmani mogli zdobyć podczas wizyty „tajemniczego klienta”. By je zdobyć musieli wykazać się wiedzą na temat Pilsner Urquell oraz praktycznymi umiejętnościami nalewania złocistego trunku.

Dwunastu najlepszych polskich barmanów spotkało się 30 sierpnia w krajowym finale konkursu. Najlepszym z nich okazał się Paweł Niklas z Poznania. Ale to nie znaczy, że wie już wszystko.
Wskazówek przybliżających go do zwycięstwa udzieli mu Razmus Kobbersmed, międzynarodowy mistrz barmaństwa, laureat konkursu z 2009 roku. Podczas szkolenia, które odbędzie się w Dubliner Pubie, będzie można nie tylko zobaczyć w jaki sposób perfekcyjnie serwuje się piwo Pilsner Urquell, ale także zupełnie za darmo spróbować tego złocistego trunku z Pilzna.

International Master Bartender to cykliczny konkurs organizowany przez ikonę czeskiego piwa – Pilsner Urquell. W tym roku międzynarodowy finał tego prestiżowego konkursu odbędzie się 4 października w czeskim Pilźnie.

Pilsner Urquell International Master Bartender daje uczestnikom możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji, dzielenia się doświadczeniem oraz zdobycia cennych nagród. Oprócz nagrody pieniężnej, zwycięzca otrzymuje możliwość pracy w jednym z najbardziej prestiżowych lokali Pilsner Urquell na świecie. W ten sposób barmani stają się mistrzami nie tylko w serwowaniu piwa, ale zdobywają również cenną wiedzę merytoryczną, która przemienia ich zawód w prawdziwą pasję.

Zapraszamy już od godziny 14.00.