Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej, czyli smaki wakacji w Poznaniu KONKURS

Stek z wędzonego tofu, a może greckie szaszłyki z cielęciną i grillowanymi warzywami, filet mignon z ratatouille i sosem Cafe de Paris, czy pieczony pstrąg z pomidorową salsą na chrupiącej warzywnej tortilli? Wszystkie te przysmaki czekają na tych, którzy wybiorą się na Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej. Dla miłośników dobrej kuchni mamy zaproszenie do jednej z restauracji…

– Każdy z nas wracając z wakacji gdzieś w sobie chowa nostalgię za Włochami, Grecją czy Hiszpanią, za ich smakami – wyjaśnia Hubert Gonera z firmy landbrand, pomysłodawca Nocy Restauracji i portalu kulinarnypoznan.pl. – Chcemy więc powspominać smaki wakacji. Stąd wziął się pomysł na festiwal…

Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej potrwa całych 14 dni, od 1 do 14 października, a nawet więcej, bo już 30 września wszyscy chętni będą mogli się spotkać nad Maltą w restauracji 3 Kolory, i na jej tarasie przyjrzeć się gotowaniu na żywo śródziemnomorskich dań wybranych przez restauracje biorące udział  w festiwalu. 

Znamy już szczegółowy harmonogram niedzielnych pokazów Festiwalowego Livecookingu! 30 września na tarasie restauracji 3 Kolory czarować dla was będą:
• 12:00-13:00 – Marcin Michalski, szef kuchni restauracji Pastela
• 13:00-14:00 – Julian
Redondo Bueno, szef kuchni Pika Pika tapas bar y vino
• 14:00-15:00 – Krzysztof Kucharski, szef kuchni restauracji 3 Kolory
• 15:00-16:00 – Jakub Ignyś, szef kuchni restauracji Mosaica

Każdy pokaz zakończony zostanie degustacją, a podczas livecookingu odbędą się również dwa świetne konkursy, w których będzie można wygrać wejściówki do restauracji!

A jest ich aż 8: 3 Kolory cafe grill & restaurant, Blow Up Hall 5050, Bokeh, Mosaica, Pastela, Pika Pika tapas bar y vino, Pracownia i Wiankowa. Każda z uczestniczących w wydarzeniu restauracji zaserwuje swym gościom wyjątkowe dania kuchni śródziemnomorskiej, inspirowane Hiszpanią, Włochami, Grecją czy francuską kuchnią fusion. W ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu w menu znajdą się również autorskie kreacje kuchni wegetariańskiej. Dodatkowo cała impreza uatrakcyjniona zostanie interesującymi warsztatami i porywającymi pokazami kulinarnymi prowadzonymi przez szefów kuchni, ciekawymi konkursami oraz bardzo przystępnymi cenami.

– To będzie promocja dobrego, autorskiego jedzenia i przy tym edukacja poznaniaków – wyjaśnia HUbert Gonera. – Żeby wiedzieli, czego od restauracji można się domagać. Dajmy sobie odrobinę luksusu, bo nam się on należy!  

A takich specjałów, na myśl o których ślinka cieknie do ust, z pewnością na festiwalu nie zabraknie. Pastela na przykład proponuje swoje popisowe danie Kwiat jednej nocy i zniżki w czasie festiwalu na swoje specjalne menu. 3 Kolory polecają wyjątkowy krem z soczewicy i hiszpańską paellę, to samo danie, ale w wersji z kurczakiem i królikiem, proponuje  Pika Pika, bo, jak wyjaśnił prowadzący ten lokal Julio, taka właśnie paella jest tą prawdziwą hiszpańską paellą.

Restauracja Pracownia proponuje między innymi hummus w kilku wersjach smakowych, Mosaica – risotto grzy bowe z płatkami parmezanu oraz tartę ze śliwkami i musem z brzoskwiń – warto dodać, że tagliatelle jest robione na miejscu, przez mistrzów kuchni tej restauracji. Bokeh proponuje Jesienną Gruszkę, czyli sałatę z rukolą, pomidorkami cherry i ogórkiem serwowaną z gruszką z żurawinami i zapieczoną pod serem lazur, a Blow Up Hall – stek z wędzonego tofu z kolendra i dymką, bataty i sos z duszonych pomidorów. A to tylko kilka wybranych przysmaków z długich, smakowitych list…

Pierwszego dnia festiwalu czyli 1 października, w uhonorowaniu Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu, w menu królować będą natomiast bezmięsne rarytasy, jak właśnie stek z wędzonego tofu, warzywny paneer z jaśminowym ryżem czy paella z grillowanym bakłażanem w szafranie. Bo kuchnia wegetariańska wcale nie musi być nudna…

od 2 do 4 października będzie królowała kuchnia hiszpańska, od 5 do 7 października – kuchnia włoska, od 8 do 10 – kuchnia grecka, a 11 października rozpocznie się kuchnia francuska w wydaniu fusion i tak będzie aż do końca festiwalu. Podczas imprezy w restauracjach biorących w nim udział będzie obowiązywać 30-procentowa zniżka na festiwalowe dania, będą się także odbywać pokazy kulinarne dla wszystkich chętnych.

A my, dzięki uprzejmości organizatorów festiwalu, mamy dla was voucher o wartości 50 złotych do restauracji Mosaica w hotelu Andersia. Co zrobić, żeby go dostać? Musicie do 5 października do 18 na adres redakcja@codziennypoznan.pl wysłać nam wasz ulubiony śródziemnomorski przepis, a redakcyjne jury wybierze najciekawszy z opisów i nagrodzi go voucherem. Wyniki opublikujemy 6 października.

Przeczytajcie regulamin konkursu!