REKLAMA: Jesteś tym, co jesz – więc jedz açai!

“Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – to są słowa ojca współczesnej medycyny, Hipokratesa. Współczesna świadomość w zakresie odżywiania i dietetyki jest jednak bardzo skromna.

Mimo bardzo zaawansowanego stopnia współczesnej medycyny nadal pozostajemy bezradni wobec masowo rozwijającej się plagi tzw. chorób cywilizacyjnych.

Choroby serca i rak to dwa główne powody przedwczesnej śmierci mieszkańców zachodniej cywilizacji. Na trzecim miejscu są zgony z powodu błędów lekarskich i niepożądanych reakcji na leki. Medycyna wciąż jednak obraca się wokół koncepcji “pigułki na wszystko”.

Może warto w tym miejscu przypomnieć sobie uniwersalną na świecie maksymę: “Jesteś tym, co jesz.” i uświadomić sobie, że to, co wkładamy do ust ma znaczenie. Pokarm, który spożywamy może stanowić źródło energii i tryskającego zdrowia, albo powoli ale bezwzględnie działającą trucizną, która prowadzi do destrukcji naszego ciała. Jeżeli nie chcemy być ofiarą statystyk należy sięgnąć po najzdrowsze produkty, czyli to, co oferuje Monavie.

Firma MonaVie jest liderem w badaniach nad jagodą açai, w szczególności skupia się na zdefiniowaniu wszystkich korzyści płynących z jej konsumpcji. To najcenniejszy i najzdrowszy owoc świata. W naturze można ją spotkać tylko w jednym jedynym miejscu na świecie – w Ameryce Południowej, w samym sercu amazońskiej dżungli, w głębi deszczowych lasów, na szczytach ogromnych drzew palmowych.  

O jej przeogromnej mocy zdrowotnej od wieków przekonują się rdzenni mieszkańcy Amazonii Północnej, dla których jagoda açai to niezawodny sposób na pokonanie wszelkich dolegliwości i remedium na wszystkie choroby. Dowiedziono, że jagoda zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, jak polifenole i witaminę C, które pomagają chronić komórki przed szkodliwym działaniem utleniaczy.

Każdy owoc jagody açai to prawdziwe bogactwo antyoksydantów. Te ważne i niezwykle cenne dla organizmu substancje stoją na straży zdrowia, nie dopuszczając do rozwoju wolnych rodników. Wolne rodniki to cząsteczki, które są w ciele każdego z nas. Trzymane w ryzach nie powodują żadnych niebezpiecznych konsekwencji. Groźne stają się dopiero wtedy, gdy ich poziom gwałtownie wzrasta. A o to, niestety, nietrudno. Najnowsze badania jednoznacznie dowodzą, że wolne rodniki znajdują się wszędzie – w konserwantach i w pestycydach oraz w powietrzu, którym oddychamy.

Aby uniknąć niebezpiecznej dla zdrowia kumulacji wolnych rodników, warto na co dzień dbać o właściwą dietę i uzupełniać menu produktami zawierającymi przeciwutleniacze. To właśnie antyoksydanty pozwalają uniknąć mutacji komórek, istotnie zmniejszając ryzyko powstania wielu groźnych chorób, m.in. nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego (np. zawałów serca) czy chorób wątroby. Hamują także proces starzenia się organizmu.

Owoce jagody açai – głównego składnika soków MonaVie – to prawdziwa skarbnica antyoksydantów. Jak dowodzą badania przeprowadzone przez Laboratoria Brunswick, które znane są z najwyższej jakości i staranności prowadzonych analiz, brazylijska jagoda açai zawiera najwyższy zarejestrowany wskaźnik antyoksydacyjny ORAC o wartości 1027 na każdy gram owocu (a nie na 100 gram owocu!).

Poza liofilizowana brazylijską jagodą w skład soku wchodzą również: jabłko, winogrona, gruszka, ananas, żurawina, passiflora, dziki bez, suszona śliwka, kiwi, borówka amerykańska, jeżyna, kolcowój pospolity, wiśnia, granat, liczi, acerola, banan oraz borówka czarna. Unikalna kompozycja MonaVie stanowi zatem prosty i wygodny sposób na wzbogacenie diety o zdrowe substancje, a w rezultacie pomaga prowadzić zdrowy i aktywny tryb życia.

Należy zwrócić na to uwagę szczególnie w Polsce, gdzie – jak dowodzą wyniki badań, zleconych przez Komisję Europejską – spożycie owoców należy do najniższych w krajach Unii Europejskiej w przeliczeniu na jednego mieszkańca.

Dziś, dzięki przeprowadzonym badaniom naukowym, wiemy to na pewno – legendarna jagoda açai to samo zdrowie. Bogata w witaminy B1, B2, B3, witaminy E, witaminy C oraz fosfor, wapń, białko, potas i dobre kwasy tłuszczowe takie jak Omega 6, Omega 9 i enzymy odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórek działa na nasz organizm jak leczniczy balsam. Legendarna jagoda, ze względu na swoje szczególne właściwości odżywczo-zdrowotne została uznana przez świat naukowy za jedno z największych odkryć XXI wieku.