Wakacje w Concordia Design

Kto zostaje w mieście lub zdecyduje się na przyjazd do Poznania w wakacje będzie miał przynajmniej kilka pretekstów, by odwiedzić Concordia Design – centrum innowacji, designu i kreatywności. W programie m.in.: wystawa Art Food, koncert i impreza taneczna Good Taste Vibes, kino kulinarne w ramach Festiwalu Transatlanyk i działający już od kilku dni Generator Malta w ramach Malta Festival.

12 lipca – Good Taste Vibes
Nowy projekt znakomitych wokalistówi i muzyków: Mateusza Krautwursta, Nicka Sincklera i Frenchy‘ego. Stylistyka w jakiej poruszają się muzycy to połączenie prawdziwych funkowych brzmień, kołyszących rytmów r’n’b z domieszką stylowego soulu. Energia, afro-amerykański klimat. Zespół jest w trakcie pracy nad debiutancką płytą.
Band: Marcin Pendowski – bass, Rafał Klimczuk – perkusja, Michał Kowalski – piano, Łukasz Zitans – gitara. Za sterami djskimi z autorskimi setami Dr GoodGroove.
Start imprezy: 22:00
Bilety: 20 zł (wstęp wolny z listy FB do godz. 22:30)
Organizator: Good Taste Production

25 lipca wernisaż wystawy Art Food
Wernisaż wystawy kończącej projekt Art Food, w czasie którego studenci wzornoctwa School of Form oraz Royal College of Art w Londynie projektują ceramiczne naczynia łączące sztukę i wiedzę humanistyczną. Projekt prowadzony jest przez doskonałego ceramika, artystę i pedagoga Marka Cecułę. Odbywa się pod patronatem Instytutu Adama Mickiewicza. Uczestnicy w trakcie warsztatów projektowych, antropologicznych oraz kulinarnych sprawdzaja, jakie są kulturowe aspekty spożywania posiłków oraz jak smak i sposób przyrządzania potrawy wpływają na formy jej podania. Następnie stworzą ceramiczne obiekty użytkowe, w oparciu o wiedzę kulinarną i humanistyczną zdobytą podczas warsztatów oraz przy wykorzystaniu narzędzi produkcji przemysłowej w fabryce porcelany w Ćmielowie. Do finalnego etapu zakwalifikuje się 12 uczestników projektu, sześciu z każdej uczelni. W Zakładach Porcelany spędzą trzy tygodnie, pod okiem wykładowców z obu szkół. Prace studentów Royal College of Art oraz School of Form oraz ich 12 kompletów naczyń zaprezentowane zostaną podczas wystawy w Concordia Design, a nasteppnie na festiwalach w Londynie i Łodzi. Wystawa czynna od 25 lipca do 4 sierpnia. Partnerem wystawy jest Concordia Design,

2-7 sierpnia Festiwal Filmowy Transatlantyk
Festiwal Transatlantyk jako jeden z najważbloków tematycznych zaprezentuje kino kulinarne. Tematem tegorocznej edycji jest poszukiwanie smaków życia w dosłownym i metaforycznym sensie. Podczas cyklu filmowego widzowie po seansie w poznańskim Multikinie 51, wezmą udział w wyjątkowych, inspirowanych obrazami filmowymi, kolacjach. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują specjalnie wybrani wyśmienici szefowie kuchni. Kolacjom towarzyszą dyskusje z twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, przygotowywane jest we współpracy z twórcami Festiwalu Berlinale.

Restauracja Concordia Taste wraz z szefem kuchni Tomaszem Trąbskim przygotuje specjalne menu na festiwalową kolację inspirowane filmem „GMO/OMG”  reż. Jeremi Seifert, USA 2013. Bedąc w opozycji do żywności modyfikowanej genetycznie Concordia Taste poleca dobre, naturalne jedzenie, swoisty powrót do korzeni i ponowne odkrywanie najlepszych smaków. Wcale nie potrzeba wyszukanych dań, żeby naprawdę cieszyć się jedzeniem. W festiwalowym menu znajdą się mało popularne, zdrowe, wolne od modyfikacji genetycznej dania:

Przystawka: Buraczkowe Trio. Buraki marynowane na 3 sposoby – kozi ser – emulsja orzechowa – roszponka – pumpernikiel. Zupa: Krem dyniowy. Krem z dyni piżmowej – wolno gotowana goleń wołowa – kukurydza – jarmuż. Danie główne: Assiette z prosięcia. Schab – boczek – polędwiczka – skóra – sos jabłkowy. Deser: Rabarbar pod bezą. Beza – galaretka rabarbarowa – owoce sezonowe – kordiał z czarnego bzu. Kolacja serwowana będzie w restauracji festiwalowej przy Multikinie 51 w Poznaniu.
W ramach Festiwalu Transatlantyk Concordia Design poleca warsztaty kulinarne z szefem kuchni. Będzie można nauczyć się prostych dań, wyboru i łączenia naturalnych produktów i świeżych warzyw.

W ramach Transatlantyku po raz kolejny zobaczymy także kino łóżkowe, które wraca z jeszcze większym rozmachem. Premiery filmowe w wakacyjnej atmosferze komfortowego kina w łóżkach. Restauracja Concordia Taste zadba o zdrowe przekąski serwowane podczas seansów.

24 czerwca do 20 lipca Generator Malta podczas Malta Festival
Sercem Generatora Malta jest … kuchnia. Na potrzeby festiwalowej publiczności zaprojektowana została restauracja o nazwie Lokal: Kuchnia na placu Wolności w wakacyjnej aranżacji, która pomieści jednocześnie ponad 150 osób. Codziennie od 10 do 22 serwowane są w niej dania z karty Concordia Taste rezydującej na co dzień w budynku Concordia Design. Hitem festiwalowego menu są naleśniki serwowane z …betoniarki. Spróbować można także dań ze zwycięskich przepisów Artystycznego Konkursu Kulinarnego skierowanego do blogerów kulinarnych. Zwycięskie dania artystów kuchni trafiają na dwa dni do menu restauracji, codziennie odbywają się prezentację zwycięzców. Konkurs przebiega pod okiem znanego krytyka kulinarnego Macieja Nowaka.

Dla najmłodszych uczestników Festivalu Malta Concordia Design przygotowała cykl „Miasto przyjazne dziecku” – kreatywne warsztaty w strefie Concordia Kids. Dzieci mogą w nich uczestniczyć wraz z rodzicami lub opiekunami, a wstęp jest całkowicie bezpłatny. Z kolei w każdą festiwalową niedzielę (30.06, 7.07, 14.07) odbędą się tradycyjne już Rodzinne Niedziele z Concordia Design. 30.06 – TuliTuli – kreowanie pluszowych maskotek, 7.07 – Wydawnictwo Zakamarki  – książkowe przygody znanych bohaterów, 14.07 Bazgroszyt – klejenie, malowanie, kreowanie postaci w 3D znanych z malowanek i książek. Wszystkie warsztaty i Rodzinne Niedziele w ramach Festivalu odbywają się na Placu Wolności.

Szczegółowy program warsztatów na www.concordiadesign.pl