REKLAMA: Zdrowy fast food

Współczesny styl życia wymusza na nas pośpiech. Doceniamy rozwiązania szybkie, łatwo dostępne i nieabsorbujące, tak, by nie tracić czasu. Dotyczy to również jedzenia. Wielu z nas nie zastanawia się nad tym co i jak je, traktując posiłek jako jeden z niezbędnych przystanków pomiędzy licznymi obowiązkami.

W taki tryb życia doskonale wpisuje się popularny fast-food. Mimo, że określenie to większości z nas kojarzy się zdecydowanie negatywnie, nierzadko korzystamy z barów szybkiej obsługi, by potem tonąć w wyrzutach sumienia. Hamburger, frytki i napój zawierający tony cukru na pewno nie obciążają naszego dnia jeśli liczyć czas poświęcony na jedzenie, niestety na tym kończy się lista ich zalet. Czy jednak szybki posiłek zawsze musi nosić na sobie piętno tłustego, kalorycznego i niezdrowego? Absolutnie nie.

Wystarczy rozejrzeć się po dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym, by zauważyć, że bułka wypełniona wątpliwej jakości kotletem to nie jedyna opcja na nieabsorbujący czasowo posiłek w ciągu dnia. Wymyta, poszatkowana odpowiednio sałata, paczkowana w torebkę foliową, mała butelka oliwy czy opakowanie greckiej fety pokrojonej w kostkę ułatwią nam sporządzenie szybkiej sałatki, nawet w biurze. Odpada zatem argument pracochłonności własnoręcznie wykonanego dania.

Taka sałatka to doskonały, zdrowy miniposiłek podczas wielogodzinnego zaangażowania w obowiązki zawodowe. Jednak by nasza dieta była dobrze zbilansowana, a my sami – zdrowi, potrzeba nam szerszego repertuaru kulinarnego. Jak zatem pogodzić wszechobecny postulat oszczędności czasu z pragnieniem świadomego, dobrego żywienia? To samo pytanie musiało zaprzątać głowy twórcom systemu gotowania AMC, który od półwiecza angażuje się w zmianę przyzwyczajeń żywieniowych ludzi na całym świecie. Dzięki ich pracy powstały szlachetne garnki umożliwiające przygotowywanie posiłków nie tylko szybko, ale również zdrowo, bo bez dodatku wody i tłuszczu.  

Taki sposób gotowania  doskonale wpływa na jakość spożywanego później dania – dobroczynne składniki odżywcze nie zostają wypłukane, a niepotrzebna zawartość  tłuszczu nie wpływa negatywnie na kaloryczność dania. Jest także dużo prostsze i przebiega znacznie szybciej.
Jak szybko? Posłużmy się przykładem mrożonej fasolki, wzbogacającej dania wielu kuchni europejskich oraz znakomitego źródła białka, minerałów i witamin. Od momentu wyjęcia z zamrażalnika do chwili gotowości do spożycia upływają zaledwie cztery minuty!
Motto AMC to: Lepiej jeść. Lepiej żyć. Jeśli możemy dziś zrobić coś dla siebie, to na pewno wdrożyć je w nasze pełne obowiązków szybkie życie.