Art Food w Concordia Design

To niezwykła wystawa – będzie można na niej zobaczyć ceramiczne naczynia łączące sztukę i wiedzę humanistyczną, które wykonali studenci School of Form w Poznaniu oraz Royal College of Art w Londynie w ramach projektu Art Food.

Projekt prowadzony jest przez doskonałego ceramika, artystę i pedagoga Marka Cecułę. Odbywa się pod patronatem Instytutu Adama Mickiewicza. Uczestnicy w trakcie warsztatów projektowych, antropologicznych oraz kulinarnych sprawdzają, jakie są kulturowe aspekty spożywania posiłków oraz jak smak i sposób przyrządzania potrawy wpływają na formy jej podania. Następnie stworzą ceramiczne obiekty użytkowe, w oparciu o wiedzę kulinarną i humanistyczną zdobytą podczas warsztatów oraz przy wykorzystaniu narzędzi produkcji przemysłowej w fabryce porcelany w Ćmielowie.

Do finalnego etapu zakwalifikuje się 12 uczestników projektu, sześciu z każdej uczelni. W Zakładach Porcelany spędzą trzy tygodnie, pod okiem wykładowców z obu szkół. Prace studentów Royal College of Art oraz School of Form oraz ich 12 kompletów naczyń zaprezentowane zostaną podczas wystawy w Concordia Design, a następnie na festiwalach w Londynie i Łodzi.

Efekt 3-etapowych warsztatów zostanie zaprezentowany na wystawach w Poznaniu, Londynie i Łodzi. Otwarcie wystawy odbędzie się w dniu 25 lipca 2013, godz. 18.00 w Concordia Design przy ul. Zwierzynieckiej 3 w Poznaniu. Projekt jest współorganizowany przez Instytut Adama Mickiewicza, w ramach programu promocji polskiego designu za granicą.

Celem projektu Art Food jest edukacja projektowa wykraczająca poza ramy uczelni. Studenci wzornictwa School of Form i Royal College of Art, pod okiem Marka Cecuły – lidera projektu, znanego artysty, projektanta i pedagoga, stworzą ceramiczne obiekty użytkowe, przy wykorzystaniu narzędzi produkcji przemysłowej najstarszej fabryki porcelany w Polsce – Zakładów Porcelany “Cmielów”.
– Art Food jest projektem międzynarodowym, w którym integrujemy wiele obszarów: świat projektowania z przemysłem ceramicznym, edukację z realiami zawodowymi, a także metody pracy i doświadczenia konkretnych kultur. “Wyjmujemy” rzeczywistość szkolną i wprowadzamy ją w “prawdziwe” życie. Dzięki temu, studenci zdobywają cenne doświadczenie zawodowe, ważne dla drogi zawodowej projektanta, która może się rozwinąć w innych, niekoniecznie związanych z ceramiką, kierunkach. Poznanie branży od podszewki procentuje na dalszych etapach kariery, nawet jeśli potoczy się zupełnie inną ścieżką – mówi Marek Cecuła.

– Projekt pozwala nie tylko na zdobycie profesjonalnego doświadczenia zawodowego, ale otwiera również drogę do dalszej współpracy między młodymi projektantami a przemysłem ceramicznym w Polsce. Ważnym elementem projektu jest integracja kulturalna, wymiana poglądów i doświadczeń w ramach wspólnie realizowanych działań – podkreśla Agnieszka Jacobson-Cielecka, opiekun specjalności domestic design w School of Form.

Pierwszym etapem prac były sesje badawcze w obrębie tematów związanych z kulinariami, prowadzone pod opieką dr Ewy Klekot, szefowej antropologii School of Form. Ważnym elementem procesu są także warsztaty, które przeprowadzili Wojciech Modest Amaro, zdobywca prestiżowej gwiazdki przewodnika Michelin. Mistrz kulinarny wprowadził studentów w tajniki wykwintnej kuchni, opartej na wyrafinowanym łączeniu smaków i twórczej reinterpretacji polskiej tradycji. Studenci dowiedzieli się, jak smak zależy od formy naczynia, jak sposób przyrządzania i jedzenia wpływają na to, jak serwujemy dania. Następnie, pod okiem Marka Cecuły, studenci pracowali nad projektowaniem form – nośników jedzenia.

W projekcie uczestniczy 16 studentów School of Form, ze specjalności domestic design oraz 12 studentów z Royal College of Art. Do finalnego etapu prac w Ćmielowie zakwalifikowało się łącznie 12 uczestników, sześcioro z każdej uczelni. Warsztaty w Zakładach Porcelany “Ćmielów” trwają od 1 lipca i przez trzy tygodnie studenci pracują pod okiem wykładowców z obu szkół. Prace studentów Royal College of Art oraz School of Form – 12 kompletów naczyń – zaprezentowane zostaną podczas wystaw: Concordia Design w Poznaniu – 25 lipca 2013, podczas London Design Festival – we wrześniu 2013 oraz na Festiwalu Designu w Łodzi – w październiku 2013 roku.
Wystawa Art Food w Poznaniu trwa od 26 lipca do 8 sierpnia 2013 w Concordia Design, ul. Zwierzyniecka 3.