Inspektorzy kontrolowali – i wręczali mandaty

Jeden obiekt zamknięty i 9 mandatów – oto efekt kontroli prowadzonej przez pracowników Oddziału Higieny Żywności Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Poznaniu w podczas minionego weekendu.

Inspektorzy od początku wakacji prowadzą  weekendowe, sanitarne kontrole w obiektach produkujących i sprzedających żywność w miejscowościach wypoczynkowych, w pobliżu jezior i ogródków działkowych.

Od 29 czerwca do 28 lipca przeprowadzili 44 kontrole, podczas których szczególną uwagę zwracali m.in. na higienę sprzedaży, czystość pomieszczeń i higienę osobistą pracowników.

Nałożyli 9 mandatów i wydali jedną decyzję zamykającą obiekt. Nieprawidłowości dotyczyły  braku dopływu bieżącej wody, przeterminowanych artykułów spożywczych, braku segregacji w urządzeniach chłodniczych,  brak czystości i porządku w sklepach, braku czystości przy stanowisku do mycia rąk i sprzętu, przechowywanie pieczywa wyrobów cukierniczych w sposób umożliwiający zanieczyszczenie.

Weekendowe kontrole prowadzone będą do końca wakacji.