Uwaga na grzyby!

Atlas grzybów, rezygnacja nawet z najpiękniejszego okazu, jeśli nie jesteśmy pewni, że jest jadalny – o tym powinien pamiętać każdy grzybiarz, nawet najbardziej doświadczony. Kto nie jest pewny, jakiego rodzaju jest znaleziony przez niego grzyb – może skorzystać z porad inspektorów sanitarnych w WSSE przy ul. Libelta.

Jest ciepło i wilgotno, czyli taka pogoda, jaką grzyby lubią najbardziej. Sporo ich pojawiło się już w podpoznańskich lasach, coraz więcej też chętnych wybiera się na grzybobranie. O czym należy pamiętać, by smakowita uczta z własnoręcznie zebranych grzybów nie zakończyła się tragicznie?

– Na taki wyjazd należy zatem zabrać ze sobą „Atlas grzybów” i uważnie przyglądać się każdemu wkładanemu grzybowi do koszyka – przypomina Ewelina Suska, rzeczniczka prasowa  Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. – Polska to miejsce, gdzie rośnie wiele gatunków grzybów o różnych właściwościach toksycznych, niebezpiecznych dla zdrowia i życia człowieka.

Grzyby dzielimy na trzy grupy: jadalne, niejadalne i trujące (wśród nich śmiertelnie trujące). Najsmaczniejsze i najbardziej poszukiwane przez grzybiarzy są grzyby jadalne, które na spodniej części kapeluszy mają warstwę ułożonych obok siebie rurek przypominających gąbkę. Wśród tych grzybów nie ma grzybów śmiertelnie trujących. Są tylko grzyby gorzkie powodujące zaburzenia pokarmowe np. goryczak żółciowy (szatan).

Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga większej wiedzy i ostrożności, ponieważ są wśród nich grzyby trujące i śmiertelnie trujące. Większość szczególnie niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, nie zmieniającym się w okresie wegetacji. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy. Do śmiertelnie trujących grzybów, które powodują uszkodzenia narządów miąższowych wewnętrznych należą: muchomor sromotnikowy,  muchomor wiosenny, muchomor jadowity, piestrzenica kasztanowata, zasłonak rudy. Niebezpieczeństwo ich spożycia wynika z tego, iż objawy poważnego już zatrucia organizmu występują po długim okresie od zjedzenia (od 6 do kilkudziesięciu godzin).

Oto kilka zasad prawidłowego zbierania grzybów:
– Na grzybobranie najlepiej wybierać się wczesnym rankiem.
– Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nie do worków plastikowych czy reklamówek, ponieważ grzyby łatwo się w nich łamią, kruszą i zaparzają, a wtedy nawet w jadalnych grzybach mogą się wytworzyć substancje szkodliwe dla zdrowia.
– Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych i niedojrzałych, ponieważ takie okazy mogą jeszcze nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych do ich jednoznacznej identyfikacji. Zbierać należy tylko te grzyby, co do których nie mamy najmniejszych wątpliwości, że są jadalne.
– Nie zbierać grzybów zbyt starych, zaczerwionych, tj. zarobaczonych, nadjedzonych przez ślimaki, nasączonych wodą czy zapleśniałych, ponieważ mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a pozostawione w lesie rozsieją zarodniki.
– Zbierać należy tylko grzyby zdrowe i te, które osiągnęły właściwą wielkość!
– Grzyby wykręcamy z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni i po sprawdzeniu oczyszczamy, a następnie przycinamy trzony (układamy w koszyku trzonami w dół).
– Zbierając grzyby nie należy rozkopywać ściółki, gdyż niszczy się grzybnię.
– Nie wolno niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, ponieważ są pokarmem dla zwierząt leśnych oraz symbiontami drzew i krzewów.
– Należy oszczędzać grzyby rzadkie i ginące, nawet jeśli są jadalne!
– Małym dzieciom, osobom starszym i chorym lepiej nie podawać potraw z grzybów.
– Przygotowane potrawy z grzybów nie należy przechowywać (nawet w lodówce) dłużej niż jeden dzień.

Gdy mamy wątpliwości, czy grzyb jest jadalny, możemy skorzystać z porad grzyboznawców, którzy przyjmują w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu przy ul. Libelta 36,  piętro I, pok.113 od poniedziałku do piątku w godzinach: 8 do 18. W soboty i niedziele można się tam zgłaszać w godzinach: 12 do 16 (od 21.09.2013 r. do odwołania). Więcej informacji można uzyskać także na stronie internetowej: http://wsse-poznan.pl/?p=393

Wszystkie zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami, wymiotami i biegunką. Gdy się pojawią, należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Absolutnie nie należy leczyć się samodzielnie.