Smaki Regionów: targi dla łasuchów

Pachnące szynki, oscypki prosto z Tatr, wędzone ryby prosto z Bałtyku i wiele innych przysmaków przyrządzanych zgodnie z wieloletnią tradycją – 21 września na MTP rozpoczynają się najpyszniejsze targi w roku, czyli Smaki Regionów. Targi będą towarzyszyć Polagrze i Polagrze Gastro.

Smaki Regionów to – najogólniej rzecz biorąc – prezentacja tego, co w polskiej kuchni jest najbardziej tradycyjne i najsmaczniejsze. Można tu znaleźć wędliny robione i konserwowane nie tylko naturalnymi metodami, ale i według receptur liczących sobie setki lat! Są też przepyszne sery, ciasta, przetwory, wina i mnóstwo innych regionalnych specjałów, których często nie znamy – i które warto poznać właśnie na targach.
– Mamy czym się pochwalić, tylko ciągle musimy jeszcze o tym przypominać – mówi Krzysztof Grabowski, wicemarszałek Wielkopolski, którego pasją są regionalne smaki.

Organizatorzy tego wydarzenia – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski. Wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach zaprezentują ofertę producentów win, chlebów, ciasta, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych.

Na targach będzie też coś dla najmłodszych smakoszy, mianowicie piekarnia, gdzie najmłodsi kandydaci na piekarzy i cukierników będą mogli zobaczyć, jak powstają bułki czy chałki – a nawet nauczyć się je piec!
– Targi Smaki Regionów to impreza dla całych rodzin – wyjaśnia Marta Radowska-Karpińska z MTP. – Dlatego zawsze staramy się przygotować specjalne atrakcje dla dzieci i co roku staramy się, by były inne. Pomyśleliśmy, że taka piekarnia będzie niesamowitą frajdą dla dzieci, zwłaszcza że dostaną też specjalne fartuchy i będą piec pod okiem fachowców ze Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.

Przedstawiciele stowarzyszenia obiecują też, że w czasie targów opowiedzą m.in. o tajnikach produkcji rogali świętomarcińskich, a wśród prezentowanych smakowitości nie zabraknie piekarskich rarytasów będących dziełem mistrzów zawodu. Zaglądając do „galerii zapachów piekarskich” zwiedzający będą mogli natomiast poczuć zapachy na co dzień wypełniające piekarnie, a także zobaczyć jak wygląda ziarno, ciasto, czy kwas chlebowy.

Dzieci koniecznie powinny zajrzeć nie tylko dom piekarni, ale i do zadedykowanej im strefy na targach. Tam z kolei w towarzystwie klaunów będą mogły nauczyć się przyrządzania ekologicznych potraw – i biżuterii. Na przykład z makaronu…

Na stoiskach będzie można oczywiście spróbować regionalnych smakołyków, a także je kupić. Targi rozpoczną się 21 września, potrwają trzy dni i będą otwarte od 9 do 17. Wstęp na Targi Smaki Regionów jest bezpłatny.