Wielkopolskie smaki – od soboty na MTP!

Już 21 września na terenach MTP rozpoczynają się targi Smaki Regionów. Wielkopolska będzie niejako gospodarzem targów – a to zobowiązuje. Pojawi się m.in. specjalne stoisko, zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.

W uroczystości otwarcia targów  – 22 września o godz. 11.00 – udział weźmie Marszałek Marek Woźniak, który będzie reprezentował Związek Województw RP i wręczy nagrody w konkursie Medal Targów Smaki Regionów. W ceremonii otwarcia udział wezmą także Mateusz Klemenski, wicemarszałek województwa oraz Krzysztof Grabowski, członek zarządu województwa Wielkopolskiego.

Regiony uczestniczące w targach zaprezentują przede wszystkim żywność o charakterze lokalnym. Żywność ta ma charakter naturalny, co oznacza, że surowce do jej wytwarzania nie zostały poddane procesom technologicznym zmieniającym ich skład. Na stoiskach posmakujemy różnorodnych znakomitych wędlin, serów, miodówek, przetworów z owoców i warzyw oraz wielu innych regionalnych specjałów. Stoisko Wielkopolski będzie gościło 27 producentów z żywnością tradycyjną i regionalną, członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski zrzesza już 69 członków – producentów żywności, ale także dostawców surowców, hodowców, ogrodników, rolników, hurtownie, także sklepy z tradycyjną żywnością lokalną oraz restauracje i kawiarnie.

Żywność regionalną będzie można na targach nie tylko zobaczyć i posmakować, ale także kupić. W sobotę (21.09) oraz niedzielę (22.09) dla zwiedzających wstęp będzie wolny. Smaki Regionów będą towarzyszyć Targom Polagra Food, które rozpoczną się 23 września br.

Wszystkich smakoszy serdecznie zapraszamy do odwiedzenia stoiska Województwa Wielkopolskiego!

Czytaj także:

Smaki Regionów: targi dla łasuchów