Wielkopolska Cooking Session – smacznie w Starych Koszarach

Dziczyzna, świeże grzyby i warzywa, nietypowe połączenia tradycyjnych smaków czy też… sushi po wielkopolsku z polędwicą wołową – takich rarytasów, przygotowanych przez znakomitych szefów kuchni, będzie można spróbować podczas pierwszego Poznań–Wielkopolska Cooking Session.

Już w sobotę 5 października Poznań stanie się miejscem najsmaczniejszego pojedynku kulinarnego tej jesieni. Od godziny 13 do 17 szefowie kuchni z siedmiu autorskich restauracji z Poznania i Wielkopolski przygotuje kreacje z jakościowych, wielkopolskich składników, które zostaną ocenione przez gości wydarzenia. Impreza pod nazwą Poznań–Wielkopolska Cooking Session jest pierwszym wydarzeniem w projekcie Kolej na Wielkopolskie Smaki, promującym jakościowe kulinaria w Poznaniu i Wielkopolsce. Impreza jest dostępna dla każdego, wystarczy nabyć bilet, który w przedsprzedaży kosztuje symboliczne 20 złotych (www.kulinarnypoznan.pl/cookingsession), a w dniu imprezy będzie kosztował 30 zł. W ramach biletu mamy zagwarantowane skosztowanie dwóch wybranych dań przygotowanych przez autorskie restauracje.

– Wielkopolska słynie z najlepszych produktów rolnych i najzdolniejszych kucharzy. Agencja Rynku Rolnego, jako podmiot wspierający jakościowych producentów zawsze będzie to podkreślać. Po raz kolejny wspieramy jakościowe wydarzenia kulinarne podkreślając, że smakowitość potraw bierze się z jakościowych składników – mówi o Cooking Session Andrzej Bobrowski, dyrektor oddziału poznańskiego Agencji Rynku Rolnego.

Wysokiej jakości produkty kulinarne, które staną się bazą do odważnych kreacji, dostarczy firma Polska Gastronomia. Tym razem będą to: gęsina, szeroko pojęta dziczyzna, wołowina a także słynne wielkopolskie kaczki i grzyby. Świeżych, sezonowych warzyw dostarczy natomiast Mercado Group, firma zajmująca się dystrybucją owoców i warzyw z całego świata, ze szczególnym uwzględnieniem produktów krajowych. Szefowie kuchni w swych daniach użyją m.in. dyni, jabłek, gruszek, śliwek, świeżych ziół i smakowitych grzybów wprost z wielkopolskich lasów.

Impreza odbędzie się w Starych Koszarach przy ulicy Wojskowej 4, miejscu otwartym na najlepsze smaki i design. W wydarzeniu udział weźmie siedem restauracji z Poznania i Wielkopolski.

Imprezę wspiera logistycznie Gastro Magic Serwis (GMS) największa wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego w kraju.
– Cieszymy się, że tak ciekawe i nietypowe wydarzenia kulinarne mają miejsce w Poznaniu i Wielkopolsce. Mamy doświadczenie w przygotowywaniu imprez gastronomicznych od kameralnych do największych i liczymy, że uda się wykorzystać je podczas Cooking Session – podkreśla Katarzyna Stankiewicz, odpowiadająca za marketing GMS.

O wysokim poziomie wydarzenia zapewnia również Hubert Gonera, pomysłodawca imprezy oraz cyklu Kolej na Wielkopolskie Smaki i Kulinarnego Poznania:
– Nasi szefowie kuchni dostali zadanie przygotowania dań nawiązujących do regionalnych smaków i tradycji w oparciu o zadane przez nas sezonowe składniki, ale w nowych, autorskich interpretacjach.  Większość dań to specjalne kreacje przygotowywane na nasze wydarzenie. Każdy szef chciał czymś zaskoczyć. A ponieważ gotować będą dla nas najzdolniejsi szefowie w mieście możemy spodziewać się prawdziwego kulinarnego święta.

Zdobywcy tegorocznego Kulinarnego Pucharu Polski – Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Platinum w towarzystwie szefa kuchni Dominika Brodziaka, który sam zdobył to wyróżnienie w 2001 roku, przygotują kreację, która jak zwykle zaskoczy nowoczesnością, sezonowością i wspaniałym smakiem. Znajdą się w niej m.in. policzki wołowe, kurki, dynia i żurawina.
Adam Zastróżny, szef kuchni restauracji 3 Kolory przygotuje jeden z najbardziej rozpoznawalnych wielkopolskich przysmaków – smakowitą gęsinę z sezonowymi grzybami, dynią, gruszką i czerwoną kapustą. Dodatkowo na stoisku 3 Kolorów będzie można posmakować smakołyków z Kolekcji Smaków ABC Kuchni.

Michał Stężelski i Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin słyną ze wspaniałej dziczyzny. Zaprezentują to na imprezie – szefowie przygotują bowiem wyjątkowy mariaż Wielkopolski i Francji, tworząc kreacje z regionalnej polędwicy z sarny z dodatkiem sezonowych warzyw i świeżych ziół.

Tomasz Owczarz, szef kuchni Mielżyński Wine Spirits & Specialties uraczy gości smakowitą polędwicą z dzika. W daniu znajdą się również borowiki, dynia, żurawina, buraki i świeży rozmaryn, a odpowiednie wino dobiorą Robert Mielżyński i Andrzej Śmigielski. Cooking Session będzie również nie lada gratką dla miłośników kulinarnej ekstrawagancji. Piotr Cieślak, sushimaster Kyokai Sushi Bar przygotuje bowiem po raz pierwszy w historii wielkopolskie sushi, w którym znajdzie się m.in. znakomita polędwica wołowa.

Dominik Narloch, szef kuchni HUGO Restaurant – jedynej wielkopolskiej restauracji z rekomendacją Slow Food – przygotuje danie, które nazwać będzie można reinterpretacją regionalnej klasyki. Na pierwszym planie znajdzie się znakomity stek Bavette, a towarzyszyć będą mu m.in. skrzydełka kurczaka, szpik kostny, jarmuż, seler, owoce bzu czy czarna rzepa.

Romana Ryszkowska i Bartłomiej Smelkowski z gnieźnieńskiego Dzikiego Dworu Pod Kaczką przygotują… oczywiście kaczkę! Na Cooking Session posmakować będzie można jej z dodatkiem wędzonych śliwek, buraczków i żurawiny, a wiemy, że lokal ten to mekka dobrej kaczki w Wielkopolsce.

Wydarzenie rozpoczyna projekt promujący jakościowe kulinaria i turystkę kulinarną w regionie pod nazwą Kolej na Wielkopolskie Smaki. W ramach projektu będzie realizowanych szereg działań mających na celu ukazanie poznaniakom i mieszkańcom Wielkopolski bogactwa kulinarnego regionu przez pryzmat jego atrakcyjności turystycznej. Zaplanowano realizację między innymi imprez kulinarnych w Poznaniu i w regionie, budowę nowej strony internetowej, przygotowanie cyklu reportaży o regionalnych smakach. Projekt wspierają Koleje Wielkopolskie, regionalny przewoźnik dysponujący nowoczesnym taborem, który daje możliwość komfortowego podróżowania w poszukiwaniu najlepszych smaków Wielkopolski.

Marek Nitkowski – Członek Zarządu Kolei Wielkopolskich – zapewnia, że kolej to nie tylko najwygodniejszy środek transportu do pracy od poniedziałku do piątku, ale także ciekawa opcja na turystyczne eksplorowanie regionu w weekendy.
– Zależy nam na podkreśleniu walorów kolei jako tego najsympatyczniejszego sposobu podróży, gdzie już sama podróż jest odpoczynkiem. Nasza sieć połączeń jest wciąż rozbudowywana i już teraz pokrywa znaczną część regionu i jego kulinarnych tradycji. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku będziemy w stanie zbudować prawdziwą modę na turystykę kulinarną i kolejową w Wielkopolsce, jako alternatywę dla weekendu w centrum handlowym czy nad Jeziorem – dodaje Nitkowski.

Więcej informacji o wydarzeniu można znaleźć pod adresem kulinarnypoznan.pl/cookingsession. Tam też można nabyć wejściówki uprawniające do degustacji dań podczas wydarzenia.