Tygiel zaprasza!

Tym razem Tygiel, czyli miejskie targowisko regionalnych producentów, odbywa się pod hasłem “śliwki” i wszystkich pyszności, które można z nich zrobić. A wszystko to od 13 do 19 przy Okrąglaku!

Tradycyjnie na Tyglu będzie można nie tylko spotkać małych producentów dobrej, prawdziwej żywności, ale także posilić się tym, co przygotowywane będzie na miejscu (pierogi, zupa chrzanica i in.).

A cały dzień tym razem pod hasłem ŚLIWKI. Będzie smażenie powideł (koniecznie przynieście ze sobą słoiki!) oraz wiele innych smakołyków ze śliwką w roli głównej (np. kozia ricotta, konfitury, pierogi oraz oczywiście ciasta i wypieki – w tym… śliwkowy piernik).

Lista wystawców:
– Gryszczeniówka ze swoimi przetworami z owoców i warzyw, ale przede wszystkim – ze świeżymi śliwkami, które podczas tygla przekształcą się w prawdziwe, smażone powidła!
– wędliny z łabiszyńskiego Rolmięsu (ekologiczne i tradycyjne) – pan Paweł przyjmuje też zamówienia na gęsinę oraz mięso kacze
– sery kozie Łomnickie (w tym ricotta ze śliwkami lub pomidorami)
– sery Grądzkie oraz przetwory ekologiczne od Marka Grądzkiego
– Piekarnia Baranowscy z Lwówka – cała gama pysznego pieczywa (żytnie, pszenne, na zakwasie, maślany graham, bagietki na pszennej podmłodzie i in)
– warzywa, nowalijki, zioła, jajka (Gospodarstwo Ekologiczne Chudobczyce)
– miody z podpoznańskiej pasieki Adriana Suszki
– tłoczone za zimno soki jabłkowe z rodzinnej firmy Sok Pol – wprost ze świeżego tłoczenia – w tym także nowe smaki
– cypryjskie sery od Yusufa
– domowe pierogi w wielu różnych rodzajach – wytrawnych i słodkich, w tym także oczywiście jabłkowe i śliwkowe!
– wypieki bazujące na naturalnych, choć zazwyczaj nietypowych składnikach od Mai Skorupskiej (w tym – piernik z powidłami śliwkowymi oraz tarta ze śliwkami na spodzie z chałwy)
– ciasta i tarty od Oli in the Kitchen
– powidła, sok z chyćki oraz konfitura z pigwowca od Kulinarnego Krasnoludka
– suszone (w niezwykły, nadający im chrupkości i lekkości, sposób) owoce od Puffins
– kawy i herbaty od Cafe Studio
– tradycyjne kajmaki o wielu różnych smakach