Tradycyjnie na Tyglu będzie można nie tylko spotkać małych producentów dobrej, prawdziwej żywności, ale także posilić się tym, co przygotowywane będzie na miejscu (pierogi, zupa chrzanica i in.).
A cały dzień tym razem pod hasłem ŚLIWKI. Będzie smażenie powideł (koniecznie przynieście ze sobą słoiki!) oraz wiele innych smakołyków ze śliwką w roli głównej (np. kozia ricotta, konfitury, pierogi oraz oczywiście ciasta i wypieki – w tym… śliwkowy piernik).
Lista wystawców:
– Gryszczeniówka ze swoimi przetworami z owoców i warzyw, ale przede wszystkim – ze świeżymi śliwkami, które podczas tygla przekształcą się w prawdziwe, smażone powidła!
– wędliny z łabiszyńskiego Rolmięsu (ekologiczne i tradycyjne) – pan Paweł przyjmuje też zamówienia na gęsinę oraz mięso kacze
– sery kozie Łomnickie (w tym ricotta ze śliwkami lub pomidorami)
– sery Grądzkie oraz przetwory ekologiczne od Marka Grądzkiego
– Piekarnia Baranowscy z Lwówka – cała gama pysznego pieczywa (żytnie, pszenne, na zakwasie, maślany graham, bagietki na pszennej podmłodzie i in)
– warzywa, nowalijki, zioła, jajka (Gospodarstwo Ekologiczne Chudobczyce)
– miody z podpoznańskiej pasieki Adriana Suszki
– tłoczone za zimno soki jabłkowe z rodzinnej firmy Sok Pol – wprost ze świeżego tłoczenia – w tym także nowe smaki
– cypryjskie sery od Yusufa
– domowe pierogi w wielu różnych rodzajach – wytrawnych i słodkich, w tym także oczywiście jabłkowe i śliwkowe!
– wypieki bazujące na naturalnych, choć zazwyczaj nietypowych składnikach od Mai Skorupskiej (w tym – piernik z powidłami śliwkowymi oraz tarta ze śliwkami na spodzie z chałwy)
– ciasta i tarty od Oli in the Kitchen
– powidła, sok z chyćki oraz konfitura z pigwowca od Kulinarnego Krasnoludka
– suszone (w niezwykły, nadający im chrupkości i lekkości, sposób) owoce od Puffins
– kawy i herbaty od Cafe Studio
– tradycyjne kajmaki o wielu różnych smakach