W sobotę 16 listopada kontrolerzy sprawdzali higienę sprzedaży na stoiskach usytuowanych głównie w pasażach centrów handlowych w mieście i powiecie. Sprawdzili 28 punktów oferujących do sprzedaży różnego rodzaju artykuły spożywcze.
Podczas kontroli nieprawidłowości stwierdzili w 8 przypadkach.
– Dotyczyły one niewłaściwego przechowywania produktów łatwo psujących się poza urządzeniami chłodniczymi, takich jak wędliny, sery, ryby wędzone – wylicza Cyryla Staszewska, rzeczniczka prasowa PSSE. – Braku badań lekarskich personelu, nieprawidłowego ubioru ochronnego personelu oraz braku zabezpieczenia żywności przed zanieczyszczeniem ze strony kupujących.
W stosunku do osób winnych zaniedbań wydano szereg poleceń i nałożono 6 mandatów. Ponadto wezwano właścicieli niektórych punktów do udzielenia wyjaśnień i dostarczenia brakującej podczas kontroli dokumentacji.