Idą święta – inspektorzy sanitarni wyszli w teren!

108 typowo przedświątecznych kontroli przeprowadzili w sklepach i punktach sprzedaży żywności inspektorzy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu. Zaowocowały 19 mandatami i jedną decyzją zakazu produkcji.

Głównie dotyczyło to sklepów (88 kontroli) ze szczególnym uwzględnieniem sprzedaży ryb (karpia żywego), bakalii, mięsa i wędlin oraz warzyw i owoców. Sprawdzono również magazyny i hurtownie żywności oraz warunki sprzedaży środków spożywczych  ze specjalistycznych  samochodów  w handlu obwoźnym. Nadzorem objęto również kioski i stragany na targowiskach.

– Kontrolowano jakość zdrowotną żywności, warunki higieniczno-sanitarne sprzedaży oraz warunki przechowywania i eksponowania środków spożywczych w salach sprzedaży – wylicza Cyryla Staszewska, rzeczniczka prasowa PSSE Poznań. – Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły braku czystości i porządku, braku higieny sprzedaży nieopakowanych środków spożywczych w szczególności ryb wędzonych, bakalii, nieprawidłowego przechowywania opakowań do żywności, braku prawidłowego składowania i usuwania odpadów, obecności szkodników zbożowo-mącznych i porażonej żywności, braku segregacji żywności przy sprzedaży a także podczas jej magazynowania oraz wprowadzanie do obrotu środków spożywczych przeterminowanych.

Za stwierdzony zły stan sanitarno-higieniczny nałożono 19 mandatów na łączną kwotę 4 250 zł oraz wydano jedną decyzję o zakazie produkcji i sprzedaży soków i sałatek owocowo-warzywnych w sklepie.
 

PSSE, fot. archiwum