Wybór kasz jest bardzo duży. Można przygotowywać wspaniałe dania z mniej popularnych, zagranicznych kasz takich jak bulgur, kuskus czy quinoa. Jednak ważne jest też, żeby sięgnąć po nasze rodzime kasze, z których na szczególną uwagę zasługują kasza gryczana i jaglana.
Kasza gryczana znana w wielu domach jako dodatek do obiadu – np. dań z sosem. Kasza jaglana lubiana przez nasze babcie, potem zapomniana właśnie wraca na stoły w zupełnie nowych odsłonach.
Kasza jaglana – uniwersalna i zdrowa
Jest lekkostrawna i sycąca, co czyni ją doskonałym źródłem zdrowych węglowodanów. Nie zawiera glutenu, za to bogata jest w witaminy. Przypisuje się jej też działanie odkwaszające i ocieplające. Ze względu na swoje właściwości kleik z kaszy jaglanej podaje się przy przeziębieniach, chorobach żołądka, po operacjach.
Nie należy jednak ograniczać się tylko do jej właściwości prozdrowotnych. Kasza jaglana jest przede wszystkim bardzo smaczna i można użyć ją do wielu oryginalnych i ciekawych potraw. Dowiedz się, jak gotować kaszę!
Jeśli ktoś nie lubi czekać długo, aż kasza się ugotuje, polecamy płatki jaglane. Doskonałe rano, na szybkie śniadanie, a także jako dodatek do koktajli i deserów.
Kasza gryczana – znana, ale niedoceniana
Zazwyczaj kasza gryczana pojawia się na talerzu w towarzystwie sosu i surówki. Warto jednak wspomnieć, że może mieć ona wiele innych zastosowań.
Zacznijmy od tego, że kaszę gryczaną możemy wybrać paloną i niepaloną. Uznaje się, że kasza niepalona jest zdrowsza, ma też delikatniejszy smak. To, którą wybierzemy nie ma aż takiego znaczenia – ważne, żeby częściej pojawiała się na naszym stole – np. w postaci pasztetu gryczanego czy farszu do naleśników czy pierogów.