Kontrole weekendowe: co znaleźli inspektorzy sanitarni?

798 kontroli i 84 mandaty na kwotę 17.250 złotych – to efekt lipcowych kontroli przeprowadzonych przez pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych województwa wielkopolskiego.

Szczególną uwagę skierowano na obiekty produkcji i obrotu żywności znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych.

– Wśród najczęściej występujących nieprawidłowości wymienić można: brak czystości i porządku w obiektach,
brak zachowanej segregacji artykułów żywnościowych w urządzeniach chłodniczych – wylicza Ewelina Suska, rzeczniczka prasowa WSSE w Poznaniu. – A także przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach,
nieprawidłowe zabezpieczenie obiektów produkcji żywności przed owadami, brak dopływu bieżącej ciepłej i zimnej wody oraz brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych.
    
Od początku sezonu przeprowadzono 798 kontroli, w trakcie których nałożono 84 mandaty karnych na kwotę 17.250 złotych. Wydano również 26 decyzji nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień oraz 77 decyzji opłatowych na skutek zauważonych podczas kontroli nieprawidłowości.

Prowadzenie tego typu kontroli ma na celu zmianę powszechnego przekonania personelu odpowiedzialnego za stan sanitarno-higieniczny obiektów o bezkarności związanej z brakiem nadzoru sanitarnego w dni wolne od pracy. Na konieczność takich działań wskazują również wyniki kontroli weekendowych prowadzonych w okresie letnim w latach poprzednich na terenie naszego województwa.