Rozpoczął się Culinary Fest – Poznań Restaurant Week!

To kolejna już odsłona Culinary Fest, która w tym roku odbywa się pod hasłem – “Uczta zmysłów”. 19 stycznia wystartowało głosowanie na dania tych wszystkich lokali, które zgłosiły swoje propozycje do festiwalowego konkursu.

Culinary Fest to święto kuchni, oparte na międzynarodowej formule Restaurant Week, które będzie się odbywało w Poznaniu czterokrotnie w ciągu roku. Każda edycja CF zostanie opatrzona tematem przewodnim. Narzuca on charakter menu danej edycji. Ideą CF jest wymiana doświadczeń oraz odkrywanie nowych smaków i lokali na mapie Poznania. Festiwal pozwala doświadczyć kreatywności restauratorów, szefów kuchni, baristów i cukierników.

Zasady udziału są podobne jak w poprzednich edycjach – wyjątkowo atrakcyjne ceny dań: w menu restauracyjnym danie główne kosztuje 12 zł, zupa/przystawka – 5 zł, zestaw – 15 zł, natomiast w menu kawiarnianym napój kosztuje 5 zł, deser – 7 zł, a zestaw – 10 zł. Ceny pozycji w menu są bardzo niskie, ponieważ najczęściej zostaną one przygotowane w porcjach degustacyjnych, co umożliwi uczestnikom wziąć udział w festiwalu w różnych lokalach. Wszystkie pozycje w menu wpisują się w temat przewodni – “Uczta zmysłów” i wszystkie podlegają ocenom uczestników. Danie, które zbierze najwięcej punktów, dostanie nagrodę publiczności. Głosowanie startuje dziś, 19 stycznia i potrwa do 29 stycznia 2015 r.

A co proponują poszczególne lokale?

Cafe Bordo Restaurant
Krem chrzanowy z pulpecikami
Wątróbka indycza z miodem, imbirem, jabłkiem i żubrówką

Flavoria (Hotel Andersia)
Karmel / sól / malina
Łosoś / opuncja / zielona herbata / batat

Good Time Radio Cafe & Lunch
Kwiat róży z łososia podany na grillowanej cukinii
Pierogi z farszem z kaczki w sosie grzybowym

Hanami Sushi
Bulion dashi z nutką limonki, tamago i kalmarem
Orange roll – uramaki z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i kawiorem z latającej ryby

Healthy Kitchen HK
Symfonia: tatar ze świeżego tuńczyka z cytrusami, zupa „Double Tomato”, kozi ser na toście
Polędwica wołowa, ziemniaczane gratin, karmelizowana marchewka

Hotel Kolegiacki
Zupa pomarańczowa
Krewetka w chmurze

Koło murka
Krem groszkowo-brokułowy z wędzonym łososiem
Ręcznie lepione pierogi z wołowiną extra na rukoli z sosem Cumberland i parmezanem

Konfitura
Moskol – placek z ziemniaków – podany z bryndzą i masłem czosnkowym
Polewka Barania w garnku podawana, gęsta i sycąca z marynowanej baraniny warzyw i ziół

Mamasitas
Crema de Maiz – słodka zupa krem z kukurydzy, podana z grillowanymi papryczkami jalapeño
Half Burrito Supreme z kawałkami grillowanego kurczaka przygotowanego w autorskiej marynacie Mamasitas – ciepły placek pszennej tortilli nadziewany fasolą pinto, pomidorami, czarnymi oliwkami, papryczkami jalapeño, mieszanką serów oraz meksykańskim ryżem, serwowany razem z guacamole, kwaśną śmietaną oraz salsą fresca

Papierówka
Krem z sałaty masłowej z pudrem z parmezanu, prażonymi pestkami słonecznika i łososiowymi groszkami
Comberek z dzika na sosie z parzonych żółtek z koperkiem i zielonym groszkiem podany z ziołowym biszkoptem i granolą z boczku i orzechów laskowych

PETIT PARIS
Paryski krem z pieczarek i bekonu
Tarta wytrawna z tuńczykiem i pieczarkami podana na sałacie z sosem vinaigrette

Stary Młynek lunch & cakes
Krem pomidorowy z mozzarellą i sosem balsamicznym
Roladka z kurczaka nadziewana rukolą, suszonymi pomidorami i mozzarella opleciona szynką parmeńską z pureé z ziemniaków i rukoli, i gotowanymi warzywami

TOGA
Zupa ziemniaczana w dwóch odsłonach i dwóch smakach
Łosoś i nie tylko – plus wzrok, słuch, węch, a może i dotyk

Tośka Cantine
Carpaccio z kaczki podwędzane dymem drzewa owocowego
Dzik na polencie z sosem imbirowo-jeżynowym

Wiejska Chata
Pobudzający zmysły krem ze świeżej bazylii
Aromatyczna polędwiczka wieprzowa podana na puszystym szpinaku z sosem z zielonego pieprzu

Czerwone Sombrero Waga Miejska
Krem o dwóch smakach: złocistej kukurydzy i aromatycznych brokułów
Polędwiczka z malinowym dressingiem, chipsami z jarmużu i słodkich batatów

Frontiera
Mix oliwek w marynacie
Pizza bianca: grillowany bakłażan, pomidor pieczone, pomidory suszone, papryka, pesto

Jugoslavia
Rosół wołowy z naleśnikami
Cevapcici w lepinji z ajvarem

START
Grillowana polenta z gzikiem
Kaczka w koperku z orzechową kaszą i musem z cebuli

Tavaa
Aloo Paratha- indyjski chlebek przekładany pikantnym nadzieniem ziemniaczanym
Chicken Tikka Masala- kawałki marynowanego kurczaka, grillowane w piecu tandoor podane w ostrym sosie pomidorowym

Wielkie Żarcie
Krem orzechowy z prądem
Roladka z drobiu i łososia otulona szpinakiem podana na ryżu cytrynowym

Healthy Kitchen HK
Herbata zielona, herbata ziołowa, mate, rooibos zielony, mango, limonka
Tiramisu z gruszką i nutellą

Hotel Kolegiacki
Grzaniec
Tort Pavlova

PETIT PARIS
Lemoniada lawendowa
Tarta migdałowa z jabłkami i śliwką

MARINA
Biała czekolada z molekularną bezą
Ciasto czekoladowo-piwne z wiśniami i molekularnymi lodami miętowymi

Pod Lampionami
Aromatyczna Yoga – napój z przypraw i korzeni – rozgrzewa i koi
Słodka i chrupiąca baklawa rodem z pałacu Sulejmana – syci

Stacja Cafe
Cappuccino z arbuzowym mlekiem
Tarta z wiśniami i czekoladą

Menu obowiązuje 19-25 stycznia 2015 r. w lokalach zgłoszonych do Culinary Fest i posiada ujednolicony cennik. Ceny pozycji w menu wynikają z założenia, że dania zostaną przygotowane w porcjach degustacyjnych, co umożliwi Ci wzięcie udziału w CF w różnych lokalach. Weź udział w degustacji i wybierz najlepsze menu!