Co łączy jabłko i czarny bez

Według raportu AIJN* z 2014r, Polacy wypijają średnio 11,4 litra soku na osobę w ciągu roku czyli ok. 32ml dziennie. Na ponad połowę tej porcji składają się soki o smaku jabłkowym oraz pomarańczowym i są to najczęściej kupowane soki przez Polaków. Producenci soków wychodząc naprzeciwko oczekiwaniom konsumenta wprowadzają co chwilę na rynek nowe soki na bazie jabłka, dodając do nich soki z różnych owoców i warzyw. Jednym z nowych smaków na Polskim rynku jest sok jabłko/czarny bez.

Czym charakteryzuje się to połączenie?

Czarny bez jest starą , znaną rośliną wykorzystywaną jako lekarstwo.  Czarny bez ma wiele właściwości leczniczych m.in. poprawia przemianę materii, zawiera witaminy takie jak: B2, B6, PP, C, H, zawiera zwiększoną ilość cennych antyoksydantów. Czarny bez jest środkiem napotnym czyszczącym krew zalecany przy grypach i przeziębieniach, chorobach gośćcowych, reumatycznych, chorobach nerek, stanach zapalnych żołądka, nerwobólach oraz ogólnego wyczerpania organizmu. Roślina owocu przybiera postać krzewu lub niezbyt wysokiego drzewa. Cechy charakterystyczne czarnego bzu to: popękana szara bądź brunatna kora, długie zielone gałązki, owoce to czarne niewielkie lśniące jagody. Roślina kwitnie w okresie maj-czerwiec, owocuje w okresie sierpień- wrzesień.

Jabłko jest owocem ,w którym znajduję się wiele witamin i ogromne ilości pektyn . Są jednym z najbogatszych źródeł włókna roślinnego( błonnika) oraz zawierają potas oraz żelazo. Jabłka oczyszczają nasz organizm z trujących substancji, zmniejszają wchłanianie “złego” cholesterolu, chroniąc przed zawałem i miażdżycą. Ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. Mają one zdolność odkwaszania organizmu. Te owoce w diecie działają moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg, oraz poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce, układ nerwowy. Jabłka zapobiegają chorobom serca i nowotworom przez co są szczególnie polecane dla palaczy papierosów, osób mających w pracy styczność ze szkodliwymi substancjami, mieszkańców zanieczyszczonych miast.

Czarny bez w połączeniu z sokiem jabłkowym uzyskuje pełnie smaku łagodząc ostrą gorzkawą nutę owocu czarnego bzu. Ciekawostką jest to że ten sok idealnie nadaje się by przyrządzić z niego kisiel. 

W ofercie przedsiębiorstwa Quick Fresh Sp. z o.o. właściciela marki ,,Dzień Dobry’’ sok jabłko bez dostępny jest w szklanej butelce o pojemności 250ml. Jest to produkt dostępny w ciągu całego roku. W składzie znajduję się tylko sok z jabłka oraz sok z czarnego bzu, jest to w 100% naturalny produkt. Sugerowana cena produktu to 3,99 zł. Sok do nabycia m.in. w sieci sklepów Chaty Polskiej.

 AIJN* – European Fruit Juice Associaton – Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych.

wiecej na www.sokinadziendobry.pl