Kiedy sok jest 100% sokiem?

Na półkach sklepowych czy to w osiedlowych sklepikach czy dużych sieciowych marketach znajdziemy wiele produktów charakteryzujących się etykietą z napisem 100% sok, tylko z prawdziwych owoców itp. Ale czy na pewno tak jest ? Co oznacza pojęcie 100% sok, NFC, napój, koncentrat?

Na półkach sklepowych możemy spotkać następujące produkty:

– soki (owocowe, warzywne i owocowo-warzywne)

– nektary

– napoje

Wybierając odpowiedni dla siebie produkt powinniśmy kierować się nie ilością i najniższą ceną, ale wartością odżywczą. Wszelkie niezbędne informacje znajdziemy na etykiecie.

 

Warto wiedzieć, że

– soki 100 % nie mogą zawierać żadnych dopuszczonych prawem dodatków

– dopuszczone prawem dodatki w sokach to witaminy i sole mineralne w sokach owocowych,a w sokach warzywnych i owocowo-warzywnych sól i przyprawy.

– z uwagi na wygląd i konsystencję soki mogą być przecierowe, klarowne, mętne

– z uwagi na sposób produkcji soki mogą być:

  • bezpośrednie ( w języku angielskim NFC – Not From Concentrate), uzyskane z owoców lub warzyw poprzez wyciśnięcie, tłoczenie, pasteryzowane lub niepasteryzowane
  • soki odtworzone z soku lub przecieru zagęszczonego (w języku angielskim FC – From Concentrate) uzyskane z zagęszczonego soku lub przecieru poprzez dodanie takiej samej ilości wody, która wcześniej została usunięta oraz ewentualnie dodanie aromatu z takiego samego rodzaju owoców lub warzyw

– nektary są to soki zawierające dodatek wody, cukrów, miodu lub substancji słodzących- tzw. słodzików

– w przypadku produkcji soków jak i nektarów zabronione prawem jest dodawanie barwników, aromatów innych niż uzyskane z owoców i warzyw oraz substancji konserwujących

– spośród napojów najlepiej wybierać te, które w swoim składzie mają min. 20 % dodatku soku lub przecieru owocowego i/lub warzywnego. Te najczęściej są pasteryzowane i nie mają dodatku substancji konserwujących. Do wszystkich napojów można dodawać dodatki, które intensyfikują smak , aromat, wydłużają okres trwałości.

W ofercie firmy Quick Fresh znajdziemy 100 % soki świeże – niepasteryzowane. Wymagają one zachowania łańcucha chłodniczego od produkcji do konsumpcji (sok marchewkowy i marchewkowo – selerowy) oraz soki pasteryzowane. Jest tutaj szeroka gama soków NFC z owoców i warzyw krajowych (naturalnie mętny 100% sok jabłkowy, sok jabłko-marchew) z cytrusów jak i połączenia soku jabłkowego z owocami egzotycznymi, mało u nas rozpowszechnionymi jak np. gujawa

 

Źródło:

– Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

– Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (tekst jednolity Dz. U. z dnia 17 kwietnia 2014r. poz. 494)