Na półkach sklepowych możemy spotkać następujące produkty:
– soki (owocowe, warzywne i owocowo-warzywne)
– nektary
– napoje
Wybierając odpowiedni dla siebie produkt powinniśmy kierować się nie ilością i najniższą ceną, ale wartością odżywczą. Wszelkie niezbędne informacje znajdziemy na etykiecie.
Warto wiedzieć, że
– soki 100 % nie mogą zawierać żadnych dopuszczonych prawem dodatków
– dopuszczone prawem dodatki w sokach to witaminy i sole mineralne w sokach owocowych,a w sokach warzywnych i owocowo-warzywnych sól i przyprawy.
– z uwagi na wygląd i konsystencję soki mogą być przecierowe, klarowne, mętne
– z uwagi na sposób produkcji soki mogą być:
- bezpośrednie ( w języku angielskim NFC – Not From Concentrate), uzyskane z owoców lub warzyw poprzez wyciśnięcie, tłoczenie, pasteryzowane lub niepasteryzowane
- soki odtworzone z soku lub przecieru zagęszczonego (w języku angielskim FC – From Concentrate) uzyskane z zagęszczonego soku lub przecieru poprzez dodanie takiej samej ilości wody, która wcześniej została usunięta oraz ewentualnie dodanie aromatu z takiego samego rodzaju owoców lub warzyw
– nektary są to soki zawierające dodatek wody, cukrów, miodu lub substancji słodzących- tzw. słodzików
– w przypadku produkcji soków jak i nektarów zabronione prawem jest dodawanie barwników, aromatów innych niż uzyskane z owoców i warzyw oraz substancji konserwujących
– spośród napojów najlepiej wybierać te, które w swoim składzie mają min. 20 % dodatku soku lub przecieru owocowego i/lub warzywnego. Te najczęściej są pasteryzowane i nie mają dodatku substancji konserwujących. Do wszystkich napojów można dodawać dodatki, które intensyfikują smak , aromat, wydłużają okres trwałości.
W ofercie firmy Quick Fresh znajdziemy 100 % soki świeże – niepasteryzowane. Wymagają one zachowania łańcucha chłodniczego od produkcji do konsumpcji (sok marchewkowy i marchewkowo – selerowy) oraz soki pasteryzowane. Jest tutaj szeroka gama soków NFC z owoców i warzyw krajowych (naturalnie mętny 100% sok jabłkowy, sok jabłko-marchew) z cytrusów jak i połączenia soku jabłkowego z owocami egzotycznymi, mało u nas rozpowszechnionymi jak np. gujawa
Źródło:
– Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
– Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (tekst jednolity Dz. U. z dnia 17 kwietnia 2014r. poz. 494)