Tradycyjnie już w trakcie pikniku dietetycznego odbyły się warsztaty zdrowego gotowania. Kulinarny ekspert z Tupperware Poznań Agata Dobrzykowska zaprezentowała jak przygotować pyszną owsiankę z dużą dawką kwasów omega oraz koktajl z arbuza i bazylii. Wśród kolejnych propozycji zdrowych przekąsek znalazła się surówka z cukini, którą dzielnie ścierali na cienkie wstążki uczestnicy konkursu. Zwyciężyło doświadczenie pani Ani, która codziennie przygotowuje obiady dla swojej rodziny. Pojawiły się równiez kulinarne eksperymenty. Nietypowe połączenie kefiru z papryką i pietruszką przypadło do smaku uczestnikom spotkania. O świeżość produktów spożywczych zadbała firma Selgros Cash&Carry, która dostarczyła wszystkie składniki przygotowywanych potraw.
Przez cały czas trwania pikniku serwowane były dania z grilla. Rewelacyjną karkówkę oraz dietetyczne kiełbaski fit dostarczyła firma Biegun, natomiast pyszne kiełbaski śląskie firma Viando. Oczywiście porcji mięsa towarzyszyła sałatka.
Na degustacje 100% Soków Na Dzień Dobry zapraszała Danuta Przybylak, technolog i specjalista ds. jakości firmy Quick Fresh, która opowiadała nie tylko o właściwościach, soków ale i procesie produkcji. Na stoisku Soków Na Dzień Dobry czekały na uczestników imprezy również konkursy. W trakcie konkursu na wyciskanie cytryn okazało się, który z panów ma w sobie najwięcej werwy. Na ochłodzenie konkursowych emocji Woda Bonart przygotowała wodę jodowaną oraz wodę gazowaną serwowaną prosto z syfonu.
Na podsumowanie trzymiesięcznej walki z nadwagą organizatorzy przygotowali blok zajęć sportowych we wspólpracy z instruktorami projektu Malta Fit. O 14:00 wystartował Eurosport Bike Challenge, w którym jako pierwszy na metę dotarł Filip Kołowrotkiewicz. Nastepnie odbyły się zajęcia z zumby prowadzone przez Magdalenę Bombicką, instruktorkę z Centrum Fitness Olymp. Po rozgrzewce Agnieszki Wójkiewicz Artur Szal przeprowadził wyczerpujący trening Total Body Conditioning, a na zakończenie oo 17:00 odbyły się zajęcia dance. Do udziału w aktywnościach spoirtowych zachęcała firm aViSalus – incjator charytatywnego challenge’u. Idea challenge’u zakłada motywowania do spalania kalorii poprzez charytatywny cel, jakim jest wsparcie dla podopiecznych Fundacji Pomocna Mama. Najmłodsi mogli sprawdzić się pokonując tor przeszkód lub biorąc udział w rozgrywkach piłkarskich przygotowanych przez trenerów z Akademii Reissa.
Ci, którzy chcieli poznać wyniki swoich wakacyjnych zmagań z nadwagą mogli wykonać analizę składu ciała, którą przeprowadzała Angelika Kargulewicz, dietetyk z Mandala Beauty Clinic. Nowe rozwiązania w procesie odchudzania prezentowała hipnoterapeutka Mira Chlebowska, która zapraszała do skorzystania ze wsparcia hipnozy.
Nie zabrakło równiez porad dotyczących pielęgnacji ciała. O kształtowaniu sylwetki za pomocą kosmetyków naturalnych opowiadały Aleksandra Klejnowska – marketing manager oraz Magdalena Jałowska – product manager marki Missha. Natomiast jak pielęgnować stopy doradzały Agnieszka Brodecka podolog Propede oraz pielęgniarka Paulina Benke, która skupiła się na syndromie tzw.stopy cukrzycowej.
W trakcie pikniku do zdobycia były dwa vouchery na rejsy do Szwecji ufundowane przez Kupiec Poznański. Aby je otrzymać trzeba było podać ciekawy pomysł na wakacje w wersji fit. Natomiast zadanie konkursowe przygotowane przez Echostar Studio polegało na zrobieniu zdjęcia z Bear’ym Grylls’em.
Na zakończenie imprezy organizatorzy Poznań Zrzuca Kilogramy złożyli serdeczne podziękowania wszystkim partnerom oraz uczestnikom projektu.