Przepis eksperta i doradcy kulinarnego Selgros Cash&Carry na udziec wołowy z grzybami

Poznajcie znakomity przepis Krystiana Zalejskiego idealny na rodzinny obiad (przepis na 10 porcji).

SKŁADNIKI:

  • udziec wołowy 1500 g
  • kurki 600 g
  • 1 duża cebula biała ok. 150 g
  • przyprawy: sol, pieprz, zioła do smaku
  • olej do podsmażenia mięsa 30 ml
  • świeży majeranek 1 doniczka

 

MARYNATA:

  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • 1 łyżka stołowa majonezu
  • 5-6 ząbkow czosnku
  • poł szklanki oliwy z oliwek ok. 125 ml
  • sol do smaku
  • pieprz do smaku
  • ziele angielskie 0,01 g
  • 2 liście laurowe

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  • wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce
  • dodać mięso i wymieszać, włożyć na godzinę do lodowki
  • udziec podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu
  • pokroić cebulę i dodać wraz z grzybami do mięsa
  • kiedy cebula się zeszkli, zalać całość marynatą i posypać przyprawą uniwersalną
  • dolać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 2 godzin

 

www.selgros.pl