SKŁADNIKI:
- udziec wołowy 1500 g
- kurki 600 g
- 1 duża cebula biała ok. 150 g
- przyprawy: sol, pieprz, zioła – do smaku
- olej do podsmażenia mięsa 30 ml
- świeży majeranek 1 doniczka
MARYNATA:
- 1 łyżka stołowa musztardy
- 1 łyżka stołowa majonezu
- 5-6 ząbkow czosnku
- poł szklanki oliwy z oliwek ok. 125 ml
- sol– do smaku
- pieprz – do smaku
- ziele angielskie 0,01 g
- 2 liście laurowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce
- dodać mięso i wymieszać, włożyć na godzinę do lodowki
- udziec podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu
- pokroić cebulę i dodać wraz z grzybami do mięsa
- kiedy cebula się zeszkli, zalać całość marynatą i posypać przyprawą uniwersalną
- dolać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 2 godzin