Niezłe jaja: 10 ciekawostek o jajkach na Wielką Niedzielę

Chyba nie ma osoby, która w Wielką Niedzielę nie zjadłaby choć jednego jajka. Zdobione, gotowane i wreszcie skonsumowane podczas wielkanocnego śniadania – jajka to więcej niż symbol Świąt Wielkanocnych. Dlatego też na Wielkanoc i na luzie: kilka ciekawostek o jajku.

1. W Polsce co roku produkuje się ponad 9 mld sztuk jaj, z czego ok. 40 proc. trafia na rynki zagraniczne, m.in. do Niemiec i Holandii;

2. Statystyczny Polak zjada ok. 160 jaj w ciągu roku w różnej postaci. To mniej niż na zachodzie Europy, gdzie roczne przeciętne spożycie jaj wynosi 240 sztuk. Według Banku Gospodarki Żywnościowej (BGŻ BNP Paribas) taki stan rzeczy może wiązać się ze stosunkowo wysokimi cenami jaj w Polsce (na zachodzie Europy ich ceny są relatywnie niższe przy znacznie wyższych dochodach);

3. Ok. 40 proc. światowej produkcji jajek konsumowanych jest w Chinach;

4. Przeciętna kura składa średnio od 250 do 270 jaj, są jednak kury, które śrubuję tę normy, składając nawet ponad 300 sztuk jaj;

5. Największym jajem u zwierząt lądowych jest jajo strusia, które mierzy przeciętnie ok. 10 cm. Jedno z najmniejszych jaj ptasich składa natomiast koliberek hawański, którego jajo mierzy zaledwie ok. 6 mm.

6. Jajko funkcjonuje także w astronomii. Istnieją m.in. galaktyka Jajko Sadzone, mgławica Jajko, Mgławica Zepsute Jajko (zepsute ze względu na zawartość siarki);

7. Jajka są popularnym wyrazem niezadowolenia.

8. W powieści Umberto Eco „Imię Róży” jajka były używane do czarów potępianych przez kościół.

9. Kolor żółtka nie świadczy o walorach smakowych jajka, podobnie jak o jego właściwościach zdrowotnych. Przykładowo – pożądany przez konsumentów kolor żółty uzyskuje się poprzez dodawanie do paszy karotenu. Podobnie sprawa ma się z kolorem skorupki, który zależy wyłącznie od rasy kury.

10. Jajko posiada aż 11 różnych witamin i minerałów. Co więcej, białko jajka uznane jest za białko pełnowartościowe. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Są to proporcje tak idealne dla człowieka, że w żadnym innym produkcie naturalnym nie spotyka się lepszych.