Połączenie dobrej kuchni i dobrego kina powraca do Poznania

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku – kulinarne wydarzenie podczas którego spróbować można potraw z najdalszych zakątków świata oraz nowa inicjatywa, którą tworzą trzy kultowe poznańskie kina studyjne: Rialto, Muza oraz Kina Pałacowego – filmowy festiwal „Nic się tu nie dzieje”.

W ramach obu inicjatyw restauracja Concordia Taste organizuje dwie specjalnie zaprojektowane kolacje inspirowane potrawami i klimatem filmów prezentowanych podczas wydarzeń. Pierwsza z nich już w sobotę, 6 sierpnia o godzinie 13.30 – to lunch z filmem „Chef” w ramach festiwalu „Nic się tu nie dzieje”. Z kolei japońska kolacja nawiązująca do filmu „Kwiat wiśni i czerwona fasola” to punkt programu X Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, odbędzie się 14 sierpnia o godzinie 19.00.

„Chef” to kultowy już film w reżyserii Jon Favreau. W rytmie latynoskiej muzyki przedstawia historię szefa kuchni, który z prestiżowej restauracji trafił do… food tracka i podbił serca klientów swoją wersją Cubano sandwich. To właśnie taką, zapiekaną z różnymi dodatkami kanapkę będzie można zjeść podczas lunchu w towarzystwie frytek i sałatki colesław. Menu, w sam raz na letnie popołudnie, pozwoli nabrać sił przed innymi atrakcjami Festiwalu „Nic się tu nie dzieje”. Bilety w cenie 30 zł będą dostępne na miejscu.

Z kolei sashimi z łososia z glonami wakame, makaron udon z zielonymi warzywami i wołowiną oraz obowiązkowo naleśniki przekładane słodką pastą z czerwonej fasoli to menu kolacji, jaką szef kuchni Concordia Taste – Tomasz Olewski przygotuje 14 sierpnia w ramach X Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Menu swoim klimatem i składnikami nawiązuje do filmu „Kwiat wiśni i czerwona fasola”, który będzie można zobaczyć tego samego dnia w kinie Muza. Bilety w cenie 80 zł będą dostępne na miejscu lub w kasie kina oraz na stronie www.ofds.pl.