Wielkanocne kontrole sanepidu na straganach, w sklepach i marketach – jak wypadły?

Okres przedświąteczny to czas szczególnej uwagi Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej na sprzedaż żywności. Pracownicy Stacji w ciągu ostatniego tygodnia kontrolowali sklepy, stragany i markety.

Od 3 do 11 kwietnia przeprowadzono 34 kontrole w marketach, sklepach oraz na straganach. Pracownicy Stacji zwracali szczególną uwagę na terminy przydatności do spożycia, warunki przechowywania i eksponowania towarów spożywczych oraz warunki higieniczno-sanitarne.

Wystawiono 9 mandatów na kwotę 1550 złotych. Wśród wykazanych nieprawidłowości nalazły się:
– nieprzestrzeganie warunków termicznych żywności
– brak zabezpieczenia żywności przed zanieczyszczeniem od strony klienta
– wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i bez możliwości identyfikacji źródła pochodzenia
– brak segregacji żywności przy sprzedaży, a także podczas jej magazynowania
– brak czystości i porządku

Kontrole przeprowadzono także na trwającym na Starym Rynku Jarmarku Wielkanocnym, gdzie sprawdzono 11 straganów, w których sprzedawana była żywność. Nałożono 3 mandaty na łączną kwotę 400 złotych, a nieprawidłowości dotyczyły m.in. higieny sprzedaży, zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami, odzieży ochronnej,  braku zachowania ciągłości łańcucha chłodniczego oraz braku bieżącej wody.