W hiszpańskim stylu na rzecz Drużyny Szpiku. Pierwsza z cyklu kulinarnych imprez plenerowych odbyła się na Starym Rynku

Hiszpańskie potrawy, konkursy, gotowanie na żywo z Top Chefem Jakubem Reszką, orzeźwiająca mrożona herbata, a przede wszystkim, możliwość pomocy i wsparcia Fundacji Drużyny Szpiku – tak upłynęła pierwsza niedziela z cyklu kulinarnych imprez plenerowych „Gotuj się na nowości”. Wydarzenie odbyło się na Starym Rynku.

Nie tylko pogoda sprawiła, że poznaniacy i turyści, którzy pojawili się dziś na Starym Rynku w Poznaniu mogli poczuć się jak w Hiszpanii. Pierwsza odsłona z cyklu kulinarnych imprez plenerowych poświęcona była kuchni właśnie tego państwa, do którego można wybrać się z poznańskiego lotniska Ławica.
 
Top Chef Jakub Reszka w specjalnie stworzonej przez Meblobuk kuchni przygotowywał potrawy, które z pewnością zachęcały do spędzenia urlopu w Hiszpanii. 
Nie zabraknie także czegoś dla zwolenników warzyw i owoców prosto od okolicznych ogrodników. Na stoisku Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej S.A. będzie można zapoznać się z bogatym asortymentem lokalnych sklepów ze znakiem Produkt z WGRO S.A.
 
Przy tworzeniu potraw kucharz miał pomocniczkę – związany z Poznaniem raper Doniu, będący jednym z gości, pojawił się na wydarzeniu z córką, która z chęcią przystąpiła do wspólnego gotowania.
 
Licznie zebrani na płycie Starego Rynku poznaniacy i turyści, którzy z uwagą obserwowali gotowanie przez profesjonalistę, przysłuchując się jego radom gasili pragnienie mrożoną herbatą od firmy Ahmad Tea, która zaprezentowała w ten sposób swój najnowszy produkt.
 
Podczas wydarzenia można było zaopatrzyć się w ekologiczne torby materiałowe, roznoszone przez hostessy, które częstowały również cukierkami – krówkami od sieci kablowej East&West.
 
Potrawy, herbaty, cukierki i torby można było otrzymać wspierając Drużynę Szpiku. Cały cykl imprez ma charakter charytatywnej zbiórki na rzecz Fundacji. Zainteresowani mogli również zapoznać się z działalnością Drużyny na specjalnym stoisku, gdzie wolontariusze udzielali także wszelkich informacji na temat przeszczepu szpiku kostnego i bycia dawcą.
 
Był także element rywalizacji – w konkursie wiedzy o Hiszpanii można było wygrać gadżety lotniska Poznań – Ławica, a każdy miał szansę na słynne lotniskowe breloczki z hasłem „Remove before flight”.
 
Dopisała nie tylko pogoda, ale przede wszystkim goście – zarówno mali, jak i nieco starsi poznaniacy chętnie i z uśmiechem wspierali Drużynę Szpiku, zajadając się także przygotowanymi potrawami.
 
Nie brakowało również chętnych do zrobienia sobie zdjęcia z Top Chefem, Jakubem Reszką. Kolejna okazja już za tydzień na Moście Jordana, gdzie odbędzie się kolejna impreza z cyklu, tym razem poświęcona innemu państwu, do którego można polecieć z Poznania – Ukrainie.
Organizator cyklu, lotnisko Poznań – Ławica, oferuje szereg połączeń do Hiszpanii, zarówno stałych jak i czarterowych. Ze stolicy Wielkopolski można wybrać się samolotem do Alicante, Barcelony, Madrytu, Walencji, Malagi, na Teneryfę, Fuertaventurę, Palma de Mallorca, Lanzarote i Gran Canarię.