Przez cztery tygodnie poznaniacy mają okazję spróbować dań z różnych zakątków świata, czyli państw i rejonów, do których można polecieć bezpośrednio z poznańskiego lotniska Ławica.
Cykl zaczął się na Starym Rynku i tutaj także odbędzie się jego ostatnia odsłona. Już w najbliższą niedzielę na starorynkowej płycie stanie specjalna kuchnia od Meblobuk, w której Top Chef Jakub Reszka będzie przygotowywał na żywo dania z kuchni afrykańskiej. Profesjonalny kucharz po raz kolejny udowodni, że do gotowania kuchni świata dobrze nadają się świeże produkty z Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej w Poznaniu. Spragnieni będą mogli ugasić pragnienie herbatami od firmy Ahmad Tea, która do swojej oferty włączyła herbaty mrożone.
Poziom cukru uzupełnić będzie można cukierkami od telewizji East&West. Jak zwykle, na uczestników czekać będą także ekologiczne torby materiałowe i gadżety lotniska Ławica. Celem cyklu jest przede wszystkim wsparcie dla Drużyny Szpiku. Wszystkie datki zebrane podczas wydawania potraw, herbat, gadżetów i słodyczy przekazywane są na rzecz Fundacji.
W czasie wydarzeń, wolontariusze Drużyny udzielają także informacji na temat działalnośvi Fundacji i tym jak zostać dawcą szpiku kostnego.
Potraw m.in. z Maroka, Egiptu czy Kenii, czyli miejsc, do których można polecieć bezpośrednio z lotniska Poznań-Ławica będzie można sprobować w niedzielę, 17 czerwca, na Starym Rynku, w godzinach 14:00-17:00.