“Gotuj się na nowości”, czyli jak poznaniacy bawili się podczas plenerowych imprez kulinarnych

Przez cztery niedziele poznaniacy mogli wspólnie gotować na żywo z Top Chefem Jakubem Reszką w różnych miejscach Poznania, odkrywając potrawy kuchni z najdalszych zakątków świata i miejsca, do których można polecieć bezpośrednio z poznańskiego lotniska Ławica. Cykl „Gotuj się na nowości” był również okazją do wsparcia działalności Drużyny Szpiku.

Cykl „Gotuj się na nowości” to gotowanie na żywo w wykonaniu profesjonalisty. Rozpoczął się 27 maja na Starym Rynku i trwał przez kolejne cztery tygodnie odwiedzając poznańską Śródkę i KontenerArt, by powrócić na Stary Rynek na wielki finał, który odbył się 17 czerwca.

Jeszcze przed rozpoczęciem cyklu, Top Chef Jakub Reszka przekazał firmie Meblobuk swoją wizję idealnej kuchni plenerowej. Firma spełniła życzenie kucharza, dając mu do dyspozycji miejsce, w której gotowanie jest nie tylko przyjemne, ale i proste.

Praktyczne, a zarazem bardzo estetyczne rozwiązania pozwoliły na swobodne poruszanie się w kuchni na scenie zarówno jemu, jak i jego pomocnikowi, sous-chefowi Romanowi Serdiukowi, prowadzącej imprezy Magdalenie Rataj oraz hostessom, które pomagały w przygotowaniach i roznoszeniu potraw i herbat.

Podczas pokazów przygotowywane były potrawy z kuchni: hiszpańskiej, ukraińskiej, greckiej i afrykańskiej. To nie tylko prezentacja kulinarnych umiejętności Jakuba Reszki, ale także promocja kierunków połączeń, jakie realizowane są bezpośrednio z poznańskiego lotniska Ławica.

Obecnie port oferuje szereg połączeń zarówno regularnych jak i czarterowych do kilku miast w każdym z tych regionów. Podróżni mogą się wybrać m.in. do Barcelony, Madrytu, Alicante, Malagi, na Teneryfę, Gran Canarię, do Kijowa, Lwowa, Aten, Korfu, na Kos, Rodos, do Kenii, Maroka i Tunezji.

Okazało się, że poznaniacy bardzo chętnie nie tylko podróżują, ale i próbują nowych potraw. Choć dla niektórych wydawały się one nieco egzotyczne, to przygotowywane zupy, sałatki, przekąski i dania mięsne smakowały zdecydowanej większości odwiedzających.

Co ważne, do przygotowania dań kucharze sięgali po produkty z lokalnych poznańskich sklepów, które zaopatrują się na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej znajdującej się na Franowie. Jak podkreślali, znak WGRO daje im gwarancje, że owoce, warzywa i zioła, z których korzystają są świeże i wysokiej jakości.

Podpatrując działania mistrzów w kuchni, wielu oglądających to zarówno na miejscu, jak i podczas transmisji na żywo prowadzonych na portalu codziennypoznan.pl, postanowiło spróbować swoich sił w domowym zaciszu.

Właśnie dla takich osób, telewizje Fox i East&West mają w swej ofercie liczne programy kulinarne, w których można podpatrywać ekspertów, szukać inspiracji do własnych potraw i korzystać z porad podczas gotowania. To właśnie od East&West można było otrzymać cukierki krówki na osłodę.

Podczas każdej z czterech odsłon pogoda sugerowała, że lato w tym roku przyszło o wiele wcześniej niż zwykle. O orzeźwienie i ugaszenie pragnienia zadbała firma Ahmad Tea, która przygotowała swój najnowszy produkt – herbaty mrożone dostępne w różnych smakach.

Podczas akcji uczestnicy mogli zaopatrzyć się także w gadżety m.in. organizatora cyklu, lotniska Ławica, wśród których pojawiły się znane, czerwone breloczki z napisem „Remove before flight” oraz materiałowe torby od Meblobuka.

Cykl był okazją do wsparcia działalności Drużyny Szpiku. W trakcie każdej z imprez, poznaniacy i turyści mogli przekazywać datki na rzecz Fundacji. Zbierano pieniądze na rehabilitację 4-letniej Oli. Udało się zebrać kilka tysięcy złotych, które pozwolą sfinansować terapię, co zarówno dla organizatorów jak i osób zaangażowanych w projekt jest wyjątkowo radosną informacją.