XII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już od 15 sierpnia

Eksplozja smaków, kolory przypraw, wspaniałe zapachy gotowanych potraw i kapitalna zabawa – to wszystko zapewniać będzie XII edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku Poznań Food Days.

Tegoroczny festiwal niesie za sobą przesłanie rodziny i wielopokoleniowości. Wspólne gotowanie w rodzinnym gronie to bowiem tradycja, którą warto pielęgnować. Wydarzenie mogłoby się wydawać bardziej ogólnopolskie jak wskazuje sama nazwa, natomiast spotkać tam można kuchnie gruzińską czy azerską:

Będziemy mieli Gruzinów, będziemy mieli Azerów, będą Ukraińcy, Litwini, Węgrzy, Rumuni w końcu, bo przecież Polski krajobraz kulinarny jest co raz bardziej międzynarodowy. […] Trudno dzielić kuchnię na tylko narodową. Co to znaczy kuchnia Polska? Czy czernina jest kanonem Polski? Nie jest! Jest pewnym regionem, ogólnie kuchnia to rzecz związana bardziej z regionem niż z krajem.

Wojciech Lewandowski, organizator OFDS

Miejscem, gdzie spotkają się wszyscy amatorzy mistrzowskiej kuchni będzie Stary Rynek, a stoiska wypełnią sery z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, ryby z Pomorza i Mazur, wędlin z Podlasia i Dolnośląskich win.

W tym roku po raz kolejny zadebiutuje konkurs domowej nalewki, z której zostanie wybrana Polska Nalewka Roku.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to także warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych wirtuozów kuchni, laboratoria smaków, degustacje, koncerty, wykłady oraz konkursy dla zawodowców. 

Wydarzenie odbywać się będzie w dniach 15-19 Sierpnia, a po spacerze pomiędzy jarmarcznymi stoiskami nikt nie opuści festiwalu głodny. 

Szczegółowy plan imprezy można znaleźć online.