Pewność wyboru najlepszych produktów
Tłuszcz mleczny jest wyjątkowo wartościowym elementem codziennej diety. Zawiera komponenty konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jego składniki wykazują aktywność biologiczną, ważną w prewencji, a nawet leczeniu wielu schorzeń – również cywilizacyjnych. Dzięki bogatemu asortymentowi rynkowemu, produkty zawierające tłuszcz mleczny są szeroko dostępne – jednak dobrze mieć pewność, iż ten, który wybieramy ma dobry skład i wysoką, gwarantowaną jakość. Ogromnym ułatwieniem są tutaj prestiżowe wyróżnienia – symbole, potwierdzające wyjątkowe atuty danego wyrobu.
Źródłem ważnych, merytorycznych informacji w tym zakresie była kampania, prowadzona przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Czarnkowie, z udziałem funduszy z programu unijnego Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Jej głównymi elementami była kampania reklamowa i outdoorowa oraz szereg działań wizerunkowych, jak liczne degustacje, warsztaty kulinarne w Bydgoszczy i Poznaniu z udziałem przedstawicieli mediów i blogerów oraz konferencja prasowa.
Gwarancja jakości i smaku
Unijny znak „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ang. Protected Geographical Indication, PGI) jest przyznawany produktom pochodzącym z określonego miejsca, regionu czy kraju, których jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna wynika z tego pochodzenia geograficznego. Te wymagania spełnił wyrób OSM Czarnków – Wielkopolski Ser Smażony – wytwarzany w tradycyjny sposób z najwyższej jakości mleka. Inny produkt z asortymentu OSM Czarnków – Masło Ekstra z Czarnkowa – został uhonorowany znakiem „Jakość Tradycja”. Jest on podkreśleniem wyjątkowej jakości oraz potwierdzeniem, iż masło to wyróżnia się na tle konkurencji. Jest przyznawany produktom tradycyjnym, z co najmniej 50-letnią historią wytwarzania.
Ważne w codziennym żywieniu
Produkty o gwarantowanej jakości, poświadczonej prestiżowymi wyróżnieniami – jak Masło Ekstra z Czarnkowa czy Wielkopolski Ser Smażony – to ważny element właściwej diety. – Dla sprawnego funkcjonowania, nasz organizm potrzebuje kompletnego zestawu substancji odżywczych – mówi dr n. farm. Izabela Bolesławska, wykładowca w Katedrze i Zakładzie Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, autorka badań dotyczących wpływu diet alternatywnych na zdrowie człowieka. – Tłuszcz mleczny odgrywa tu bardzo ważną rolę – ma dużą wartość odżywczą i jest doskonale zbilansowany pod względem składu. Jego demonizowaną cechą jest duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych mających wpływ na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego. W opublikowanych w ostatnich latach badaniach stwierdzono jednak, że nie ma przekonujących dowodów na szkodliwość tłuszczu mlecznego, a także wykazano brak jego wpływu na ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Nasycone krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe obecne w tłuszczu mlekowym nie odkładają się jako tłuszcz zapasowy, lecz wykorzystywane są jako paliwo energetyczne dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów.
W tłuszczu mlekowym występują również – w ilości 2 do 7% – naturalne kwasy nienasycone o konfiguracji trans, tj. kwas wakcenowy i skoniugowany kwas linolowy (CLA) o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Niektóre kwasy tłuszczowe mają również właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Wyniki badań wykazały także, że cholesterol, który występuje w tłuszczu mlekowym ma nieduży wpływ na wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi większości osób.
Tłuszcz mleczny zawiera również inne ważne składniki – jak witaminy A i E, które są szczególnie skuteczne jako antyoksydanty i chronią błony komórkowe oraz narządy przed skutkami tzw. stresu oksydacyjnego. Tłuszcz mleczny jest bogaty w łatwo przyswajalne białko i wapń. To właśnie z nim najłatwiej wchłaniają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K.
Tłuszcz mleczny jest łatwo strawny i najlepiej przyswajalny spośród wszystkich tłuszczów zwierzęcych. Masło powinno być spożywane w każdym wieku – jest też tłuszczem zalecanym dla dzieci. Dokonując zakupu, warto jednak z uwagą sprawdzić, jaka jest zawartość tłuszczu mlecznego w danym produkcie. Masło Ekstra z Czarnkowa zawiera co najmniej 82% tłuszczu mlecznego, i co ważne – nie ma w nim żadnych tłuszczów obcych, tzn. oleju, łoju i innych.
Dieta optymalna
Mleczne produkty wysokotłuszczowe to ważny element diety optymalnej.