Wpisanie na listę produktów Chronionego Oznaczenia Geograficznego znacza dla Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej, że może ona być wytwarzana jedynie na określonym terenie geograficznym – Województwo Wielkopolskie oraz niektóre powiaty z Województw Lubuskiego (8) i Kujawsko-Pomorskiego (2).
Certyfikat określa także ściśle to, jak kiełbasa powinna być przygotowana i jak powinna wyglądać. Tradycyjny produkt powinien mieć około 10-12 centymetrów długości i być o średnicy około 3,3, centymetrów. Wytwarza się ją wyłącznie z mięsa wieprzowego, wykrawanego w ciągu 48-72 godzin po uboju (co oznacza w praktyce, że musi być to mięso z Polski), średnio rozdrobnionego, uzyskiwanego z wykrawanych szynek i łopatek. Mięso I klasy musi stanowić 70% ogólnej masy, II klasy 20% a III klasy tylko 10%. Mięso użyte do produkcji jest niepeklowane, co nadaje charakterystyczny “biały” kolor. Znakiem rozpoznawczym jest zawartość majeranku – nie mniejsza niż 0,3 kg na 100 kg mięsa. Pozostałe przyprawy to: sól warzona, świeżo starty czosnek i świeżo zmielony pieprz czarny.
Od 2017 roku, po wieloletnich staraniach Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy i Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu, kiełbasa zarejestrowanajest jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Producenci, którzy chcieliby uzyskać certyfikat muszą spełnić wymogi unijnych przepisów i pozytywnie przejść kontrolę Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Certyfikat musi być odnawiany każdego roku.
Dzisiaj, już po raz drugi w historii, odbyło się uroczyste wręczenie dokumentów tym, którzy spełniają wymogi tradycyjnego wyrobu. Podczas wydarzenia nie zabrakło także degustacji, dzięki czemu można było wybrać tę ajsmaczniejszą.
Certyfikat obecnie posiada 10 wytwórców:
Lista firm z prawem do produkowania Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej:
– Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek
– Zakład Mięsny Sp.j. Konarczak
– Zakłady Mięsne Szajek Sp. z o.o.
– Zakłady Mięsne Mielczarek Sp. z o.o.
– Zakłady Mięsne Bystry Sp. z o.o.
– Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki Sp. j.
– Waldi Zakłady Mięsne Sp. z o.o.
– Agro-Handel Sp. z o.o.
– Zakłady Mięsne “Dolina Noteci” Sp. z o.o.
– Zakłady Mięsne Kozłowski Sp. z o.o.
Patronat nad kontrolą produkcji i przyznawaniem świadectw jakości sprawuje Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy. Uroczyste wręczenie certyfikatów odbywa się pod patronatem Prezydenta Miasta Poznania.