XIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w długi weekend

Już w przyszłym tygodniu, podczas długiego sierpniowego weekendu, w Poznaniu odbywać się będzie XIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. W programie jak zwykle znalazły się warsztaty kulinarne, tradycyjny jarmark na Starym Rynku oraz koncerty, konkursy, degustacje i wykłady.

Tegoroczna edycja będzie już 13. w historii. Festiwal odbywać się będzie w dniach 15-18 sierpnia, czyli podczas długiego weekendu.

Jak zwykle, jednym z głównych punktów programu będzie Jarmark Dobrego Smaku, który będzie odbywał się na Starym Rynku. Pojawią się wystawcy z różnych zakątków Polski ze swoimi regionalnymi wyrobami. Nie zabraknie również stoisk zagranicznych, m.in. z Turcji, Sri Lanki, Węgier czy Litwy.

Tradycyjnie organizatorzy zapowiadają również warsztaty kulinarne, prowadzone przez szefów kuchni, podczas których będzie można m.in. bliżej zapoznać się z kuchnią grecką, gruzińską i tajską. Nie zabraknie także degustacji, wykładów, koncertów, a także konkursów dla zawodowców. Po raz kolejny na placu Bernardyńskim zorganizowany zostanie również Eko-Targ.

“Chcemy pokazywać, że kuchnia jest jednym z ważnych elementów kultury. Na co dzień, rzadko znajdujemy czas, aby wspólnie usiąść i porozmawiać, a stół jest do tego idealnym miejscem. Dlatego tak ważny jest dla nas projekt “Kuchnia – spotkania pokoleń”, realizowany już po raz drugi dzięki wsparciu Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miasta Poznania. Zapraszamy babcię z wnuczkiem, stryja z siostrzenicą, pradziadka z prawnukiem, rodziców z dziećmi. Wspólne gotowanie stanie się pretekstem do rozmowy o historii rodziny i jej tradycjach. Każdy z uczestników warsztatów dostanie przepiśnik, gdzie będzie mógł sobie wynotować kilka rodzinnych receptur.”

Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku

Po kilku latach przerwy na imprezę powraca scena Festiwalu Dobrego Smaku. Tegorocznym tematem będą Bałkany, a na czterech scenach w mieście, w tym również na plenerowej na Starym Rynku przed poznańską publiką zaprezentują się zespoły z Kosowa, Albanii, Serbii i Polski. Weekend Bałkański zostanie zorganizowany przy współpracy Akademii Gitary.

Z kolei tegorocznym tematem konkursu dla restauratorów będą… chłodniki w różnym wydaniu. Do rywalizacji zgłoszono 28 potraw. Każda z restauracji biorących udział w konkursie zostanie oznaczona specjalną naklejką na drzwiach.

Zaplanowano również turniej Polska Nalewka Roku, a w tegorocznej edycji, poza Grand Prix konkursu, przyznane zostaną złote, srebrne i brązowe medale aż dziewięciu zgłoszonym nalewkom.

Szczegółowy program Festiwalu Dobrego Smaku można znaleźć na stronie internetowej wydarzenia.