Trwa XIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Trwa 13. edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, czyli kulinarne święto, podczas którego można poznać smaki z różnych regionów Polski i świata, a także wziąć udział w degustacjach, warsztatach, pokazach i koncertach. Na Starym Rynku odbywa się również Jarmark Dobrego Smaku.

Kulinarna impreza na stałe wpisała się w kalendarz wydarzeń kulturalno-kulinarnych Poznania. Co roku na Festiwal przyjeżdżają wystawcy i odwiedzający z różnych zakątków Polski i świata. To okazja do spróbowania i zakupienia lokalnych wyrobów, wzięcia udziału w warsztatach i pokazach ekspertów i szefów kuchni, konkursach dla amatorów i profesjonalistów, a także koncertach.

Na odwiedzających Jarmark czekają m.in. tradycyjne sery, wędliny, ryby, przetwory i wypieki. Przygotowano również coś dla spragnionych – piwa rzemieślnicze, wina, koniaki i nalewki. Jest coś także dla amatorów herbaty – oryginalne herbaty ze Sri Lanki oraz dla tych, którzy lubią słodkie i łakocie.

W czasie Festiwalu, który trwa od czwartku, 15 sierpnia, można brać udział również m.in. w konkursach, pokazach i warsztatach. Po latach powróciła również Scena Dobrego Smaku, na której odbywają się koncerty. W tym roku motywem przewodnim są bałkany, w nawiązaniu do Szczytu Bałkanów Zachodnich, który w lipcu odbywał się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskim.

Na plenerowej scenie na Starym Rynku zobaczyć można zespoły z Kosowa, Serbii i Polski. Koncerty zaczynają się o godz. 19:00.

Po raz kolejny, jednym z wydarzeń towarzyszących Festiwalu jest Zielony Targ, który odbywa się na Placu Bernardyński. To targ produktów ekologicznych, podczas którego odbywają się degustacje potraw przygotowanych na bazie produktów od lokalnych eko-producentów.