Lubisz azjatyckie smaki? Odwiedź Wielką Szamę na stadionie

Hasłem przewodnim Wielkiej Szamy jest „Kulinarna podróż dookoła świata”. Na festiwalach organizatorzy starają się zabrać swoich gości w różne zakątki globu. Podczas wydarzeń kulinarnych możecie spotkać się z kuchnią m.in. meksykańską, amerykańską, gruzińską czy azjatycką. I właśnie na tej ostatniej pragniemy skupić dziś Waszą uwagę.

Kuchnia azjatycka to zbiór kuchni z kilku regionów. Zaliczamy do niej kuchnię japońską, wietnamską czy chińską. Łączy ich bogactwo orientalnych smaków oraz fakt, że jest wyjątkowo zdrowa. Azjaci nie borykają się z chorobami cywilizacyjnymi, w tym z nadwagą. Ich sekretem jest unikanie dużej ilości nabiału oraz tłustego mięsa. Stawiają bowiem na większą ilość ryb, owoców morza oraz warzyw. Jak na kraje dalekowschodnie przystało, podstawą ich diety jest ryż. Można go tu spotkać pod różną postacią jak papier ryżowy czy makaron. Kuchnia azjatycka jest bogata w intensywne aromaty i smaki. Królują tu przyprawy typu imbir, kardamon, trawa cytrynowa, chilli czy anyż. Te smaki to prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Przedstawiamy dania kuchni azjatyckiej, które będzie można skosztować na Wielkiej Szamie w Poznaniu już 28 i 29 września.


Do najbardziej znanych dań kuchni chińskiej należą bułeczki baozi, czyli tradycyjna przekąska w formie klusek gotowanych na parze w bambusowych koszyczkach. Danie te wywodzi się z Północy Chin, a na Wielkiej Szamie zaserwuje je „Pan Baozi”! Dostępne będą w opcji mięsnej oraz wegetariańskiej — w zestawie z pyszną, orientalną surówką.

Wok to jedno z podstawowych naczyń kuchni azjatyckiej. Charakterystyczna budowa tej patelni pozwala na smażenie dania metodą stir-fry, czyli szybkie smażenie w bardzo wysokiej temperaturze, podrzucając składniki. Macie ochotę na danie z woka? Na festiwalu koniecznie odwiedźcie food trucka „Wokgang”. W swojej ofercie mają różnego rodzaju azjatyckie dania. Ich specjalnością jest pad tai, serwowany z mięsem czy marynowanym tofu. Oczywiście jest to tylko jedna z wielu pozycji w ich bogatym menu.

Makaron jest kolejnym, zaraz po ryżu najczęściej używanym składnikiem w Azji. Istnieje mnóstwo rodzajów makaronów jak m.in. soba, udon czy ryżowy. Azjaci podają makaron z aromatycznymi bulionami, w wersji smażonej z warzywami czy mięsem. Obowiązkowa pozycja na liście do odwiedzenia to food truck Nood-Lee. Ich specjalnością są oryginalne azjatyckie makarony. Czekają na Was ciekawe połączenia smaków – to po prostu trzeba spróbować!

Po daniu głównym przyszedł czas na deser. Wszystkich lodożerców zapraszamy na lody tajskie. Jak sama nazwa wskazuje, danie te wywodzi się z Tajlandii. Lody te są wytwarzane na oczach klienta, który sam dobiera kompozycję smakową. Podstawowym składnikiem jest śmietanka, mleko oraz cukier. Dodatki jak świeże owoce, ciastka, czekolada czy masło orzechowe wybiera klient! Po szybkim połączeniu się składników na specjalnej metalowej płycie wszystko zamienia się w apetyczne, zmrożone ruloniki. Jeśli macie ochotę na lody tajskie, na festiwalu w Poznaniu będzie na Was czekać Słodziak – lody tajskie oraz Made In Thailand.

Nabraliście ochoty na spróbowanie azjatyckiej kuchni? Mamy nadzieję, że tak.

Mamy dla Was świetną wiadomość! Na Facebooku wydarzenia:www.facebook.com/FestiwalSmakowFOODTruckow/trwa konkurs, w którym macie okazję do wygrania voucher na dowolnie wybranie danie kuchni azjatyckiej, do wykorzystania na Wielkiej Szamie na Stadionie w Poznaniu. Zapraszamy do udziału.

Odwiedźcie Wielką Szamę na Stadionie w Poznaniu, która odbędzie się w najbliższy weekend, 28-29 września i przeżyjcie kulinarną podróż dookoła świata. Zapraszamy w sobotę od 12 do 21, a w niedzielę od 12 do 20. Więcej informacji na www.festiwalsmaku.com.pl

Patronat honorowy:
Prezydent Miasta Poznania Jacek Jaśkowiak

Partnerzy:
Stadion Poznań
Browar Amber

Partnerzy medialni:
codziennypoznan.pl
Radio ESKA
lepszyPOZNAN.pl
Freshmag
Nasz Głos Poznański

Partner Kulinarny:
Kuchnia Poznań