Smaki Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich już w weekend

Rozpoczyna się największa uczta polskiej kuchni. W najbliższy weekend odwiedzający Międzynarodowe Targi Poznańskie będą mieć okazję spróbować tradycyjnych i orientalnych potraw, spotkać się z kulinarnymi autorytetami, czy emocjonować się starciem najlepszych kucharzy w kraju.

Smaki Regionów to wydarzenie, które po raz kolejny zgromadzi na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich świadomych konsumentów, szukających najlepszych produktów, których nie można znaleźć na sklepowych półkach. Będą mieli taką okazję już od 28 września. Program eventu jest jak zawsze bardzo bogaty. Do poniedziałku każdy smakosz tradycyjnej kuchni znajdzie regionalne potrawy i niepowtarzalny aromat.

Zaprezentują się przedstawiciele wszystkich 16 województw, którzy pochwalą się produktami przygotowanymi w oparciu o dawne receptury. Smaki Regionów obfitować będą w atrakcje związane z jedzeniem i zdrową żywnością. W sobotę i niedzielę odbędą się seanse Kina Kulinarnego, m.in. „Facet od kuchni” w reżyserii Daniela Cohena. Na kulinarnej scenie nie zabraknie gwiazd – pojawi się chociażby kucharz, juror programu telewizyjnego TVN MasterChef Junior, Mateusz Gessler, a także Jan Kuroń, zwyciężczyni MasterChef 2018, Ola Nguyen i prowadzący program w TVN Style „Z gruntu zdrowo”, Tomasz Muller. Na Targach widzowie będą pasjonować się „Bitwą Regionów”. Szesnaście 3-osobowych reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich rywalizować będzie o nagrody ufundowane przez Kancelarię Prezydenta. Ich zadaniem już po raz piąty w historii będzie przygotowanie regionalnej potrawy według własnej receptury i z rodzimych produktów.

Warto wybrać się ponadto na Polagra Food. Swoje wyroby zaprezentują wtedy wystawcy z całego świata, chociażby z Korei, Indonezji czy Senegalu. To również miejsce spotkań i rozmów o przyszłości sektora spożywczego i gastronomicznego. Odbywają się wtedy dyskusje na temat zachowania konsumentów, czy marketingu produktów.

Nowością na Smakach Regionów będzie projekt „Wyspa Innowacji”, czyli wspólne stoisko wszystkich instytucji badawczych, gdzie będzie można np. zapoznać się z etapami produkcji cukru. Podczas tegorocznej edycji powrócą pokazy Master Class Show. Mistrzowie polskiej sceny kulinarnej, m.in. Tomasz Purol i Ernest Jagodziński, podzielą się swoją wiedzą chociażby o roli ziół w kuchni. Opierać się oczywiście będą na  swoim wieloletnim doświadczeniu.

W poniedziałek, 30 września, odbędzie się konkurs kulinarny WorldSkills Poland, gdzie 10 najlepszych młodych kucharzy walczyć będzie o zakwalifikowanie się do największego europejskiego konkursu umiejętności zawodowych dla młodzieży, EuroSkills 2020.

Bogaty program gwarantuje, że każdy znajdzie coś dla siebie. Tym bardziej, że wstęp na Smaki Regionów, które potrwają do 30 września jest bezpłatny. Więcej szczegółów, jak i mapka wydarzenia znajduje się na stronie www.smaki-regionow.pl.