Już po raz kolejny poznańska pyra będzie obchodzić swoje święto. W godzinach 11:00-17:00 na terenie Muzeum w Szreniawie zaplanowanych zostało wiele atrakcji i niespodzianek z ziemniakiem w roli głównej.
Chętni będą mogli m.in. wziąć udział w zbiorze ziemniaków różnymi metodami: ręcznie i mechanicznie przy użyciu metody konnej, gwiazdowej kopaczki, kopaczki elewatorowej czy kombajnu. To także okazja do zobaczenia naczyń ceramicznych do ziemniaków oraz lokomobilii parowej “Hipolina” (H. Cegielski) podczas pracy.
Dla najmłodszych przygotowano również zajęcia interaktywne w tym m.in. wyplatanie koszyków, naukę jazdy i parady na bicyklach z Łodzi i konkurs z wiedzy o ziemniakach.
Jednym z głównych wydarzeń imprezy będzie jednak konkurs Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019, który skierowany jest do producentów, przetwórców, właścicieli restauracji i gospodarstw agroturystycznych, którzy potrafią stworzyć najróżniejsze potrawy z ziemniaków.
Konkurs będzie przeprowadzany w kilku kategoriach:
– ziemniak jako produkt
– bambrzok
– szare kuchy
– plyndze
– puree
– zupa ziemniaczana
Konkurs ma na celu nie tylko promocję samego warzywa, ale także pokazanie różnych form, w jakich może być podany na stole i przypomnienia tradycyjnych poznańskich i wielkopolskich dań z ziemniaków.
Zwycięzców wybierze kapituła konkursowa.