Międzynarodowy Dzień Herbaty to nie tylko święto plantatorów i producentów tej rośliny, ale także miłośników naparu.
Podczas wydarzenia w Palmiarni Poznańskiej będzie można poszerzyć i uzupełnić swoją wiedzę na temat tej wyjątkowej rośliny, która gości w domach na całym świecie w najróżniejszym wydaniu.
Zaplanowano m.in. wykłady i degustacje, a także wystawę fotografii autorstwa Agaty Ożarowskiej. To okazja, by dowiedzieć się jak wygląda proces powstawania herbaty. Poruszone zostaną również kwestie ciężkiej pracy ludzi, którzy biorą udział w tym procesie.
Wydarzenie odbywać się będzie w Pawilonie III, gdzie program podzielono na sześć części, które odnoszą się do rodzajów herbat. Sześć głównych rodzajów herbaty to biała, żółta, zielona, oolong, czarna/czerwona i poddana fermentacji. Podczas 25 minutowych sesji będzie można porozmawiać o różnicach w formie, kolorze i smaku powstałym w wyniku różnych etapów przetwarzania i nie tylko.
11.00-11.25
HERBATY BIAŁE –Jolanta Jona (Herbaciany Notes)
11.30-11.55
HERBATY ZIELONE –Jolanta Jona (Herbaciany Notes)
12.00-12.25
HERBATY ŻÓŁTE – Martyna Kubiak (martyna kubiak•kultura herbaty)
12.30-12.55
HERBATY OOLONG – Martyna Kubiak (martyna kubiak•kultura herbaty)
13.00-13.25
HERBATY CZARNE – Ania Brożyna (Piewcy Teiny)
13.30-13.55
HERBATY PUERH – Ania Brożyna (Piewcy Teiny)
Wydarzenie w cenie biletów wstępu do Palmiarni:
normalny: 10 zł
ulgowy: 7 zł.