Miasto pomaga właścicielom lokali gastronomicznych. Ogródki możliwe także dla tych, którzy nie mają na nie miejsca przy lokalu

Choć zwykle o tej porze sezon ogródków gastronomicznych już trwał, to w tym roku, z uwagi na epidemię koronawirusa i obostrzenia dotyczące działalności lokali gastronomicznych został on przesunięty w czasie. Znoszenie kolejnych restrykcji umożliwi jednak uruchomienie restauracji, barów i kawiarni w przyszłym tygodniu. Ci, którzy chcieliby skorzystać z możliwości wykorzystania przestrzeni na świeżym powietrzu, będą mogli skorzystać z pakietu pomocowego, który opracowało Miasto Poznań.

Zarząd Dróg Miejskich wraz z Estradą Poznańską, czyli podmioty odpowiedzialne za kwestię koordynacji ogródków gastronomicznych i stoisk promocyjnych w mieście, przygotowały pakiet preferencyjnych zasad na tegoroczny sezon. Mają pomóc właścicielom restauracji, barów czy kawiarni we wznowieniu działalności po zniesieniu obostrzeń.

W pakiecie zanalazł się szereg ulg i możliwości dotyczących ogródków gastronomicznych i stoisk promocyjnych. Wśród nich jest m.in. zmniejszenie opłat za wynajem powierzchni w pasie drogowym. Opłata zaproponowana przez Prezydenta Miasta Poznania to jeden grosz za metr kwadratowy do 30 czerwca i 50% obecnej stawki za następne miesiące sezonu. Propozycja zostanie poddana pod głosowanie na najbliższej sesji Rady Miasta Poznania we wtorek, 19 maja.

Pakiet przewiduje również możliwość lokalizacji ogródków na miejscach parkingowych przed lokalami gastronomicznymi (dotyczy obszarów objętych strefą zamieszkania lub tempo 30). Własciciel lokalu zostanie zwolniony z obowiązku przygotowywania, zatwierdzenia i wdrożenia tymczasowej organizacji ruchu związanej z ustawianiem ogródka na miejscach parkingowych. Obowiązki te przejmie Zarząd Dróg Miejskich w porozumieniu z Miejskim Inżynierem Ruchu po złożeniu wniosku przez restauratora. W ten sposób proces będzie mniej czasochłonny i tańszy dla przedsiębiorców.

Będzie możliwe również poszerzenie ogródków gastronomicznych przed lokalem, w zależności od warunków przestrzennych. Ogródki będą mogły zajmować większą szerokość niż szerokość lokalu. W przypadku obszarów objętych strefą zamieszkania będzie także możliwość lokalizacji ogródków po drugiej stronie ulicy lub w przestrzeni ulicy z zachowaniem przepisów drogowych i pożarowych. Co ważne jednak, nie będą mogły być zlokalizowane przy elewacjach, pod oknami prywatnych mieszkań.

Miasto proponuje także opcję ogródków “satelitarnych”, czyli rozwiązania dla tych lokali, które nie posiadają miejsca na ogródek bezpośrednio przed lokalem. a propozycja umożliwi lokalizację ogródka w pewnym oddaleniu od lokalu, we wskazanych przez restauratorów i zaakceptowanych przez ZDM miejscach np. na skwerach.

W pakiecie przewidziano także abolicję dla restauratorów, którzy otrzymali więcej niż dwa mandaty. Restauratorzy, którzy w sezonie 2019 otrzymali więcej niż dwa mandaty będą mogli wystawić ogródki gastronomiczne lub stoiska promocyjne w 2020 roku. Zgoda taka może jednak zostać cofnięta ze skutkiem natychmiastowym, jeśli restaurator ponownie zostanie ukarany mandatem za nieprzestrzeganie przepisów porządkowych. 

Z kolei Estrada Poznańska, która zarządza płytą Starego Rynku, wprowadziła preferencyjne stawki za najem powierzchni w celu prowadzenie ogródka gastronomicznego oraz zmniejszenie wysokości kaucji.

Właścicieli kawiarni, barów i restauracji obowiązywać będą opłaty: 

– Dla usprawnienia realizacji umów najmu i w celu mobilizacji działań restauratorów po okresie epidemii COVID-19, wprowadza się stawkę promocyjną tj. 0,30 zł netto miesięcznie + VAT za 1m2 powierzchni najmu – do 30.06.2020 r. Stawka ta obowiązuje także za maj, niezależnie od dnia rozpoczęcia obowiązywania umowy;

– 50% standardowej stawki, tj. 20 zł netto miesięcznie + VAT za 1m2 powierzchni najmu – od 1.07.2020 r. do 31.10.2020 r.

– 50% standardowej stawki, tj. 10 zł netto miesięcznie + VATza 1 m2 powierzchni najmu – od 1.07.2020 r. do 31.10.2020 r. – w przypadku najemców, którzy ze względu na ograniczenia przestrzenne, bezpieczeństwa publicznego lub estetyki, mogą prowadzić ogródki gastronomiczne lub stoiska promocyjne jedynie w formie stołów i krzeseł, bez podestów i innych elementów. 

Kaucje zabezpieczające w sezonie 2020 to:

– 2000 zł – w przypadku najemców, którzy w roku poprzednim sezonie przestrzegali zasad urządzania i funkcjonowania ogródków gastronomicznych lub stoisk promocyjnych i nie zalegali z płatnością czynszu najmu przez okres dłuższy niż 14 dni;

– 3300 zł – w przypadku najemców, którzy podejmują się po raz pierwszy prowadzenia ogródka gastronomicznego lub stoiska promocyjnego;

– 8000 zł – w przypadku najemców, którzy w roku poprzednim nie przestrzegali zasad urządzania i funkcjonowania ogródków gastronomicznych lub stoisk promocyjnych lub zalegali z płatnością czynszu przez okres dłuższy niż 14 dni.