Miasto przygotowuje pomoc dla branży gastronomicznej na nowy sezon

Miasto pracuje nad rozwiązaniami, które mają pomóc poznańskim restauratorom w nadchodzącym okresie ogródków gastronomicznych.

Branża gastronomiczna jest jedną z tych, które najbardziej dotykają obostrzenia sanitarne związane z pandemią koronawirusa. Wiele wskazuje na to, że najbliższe tygodnie także będą oznaczać ograniczenie ich działalności.

Radna Dorota Bonk-Hammermeister zwróciła się z interpelacją do władz miasta o pomoc dla restauratorów w nadchodzącym sezonie ogródków gastronomicznych. Zaproponowała obniżenie stawki opłat za zajęcie pasa drogowego.

Podobne działania Miasto przeprowadziło już w poprzednim sezonie – obniżono stawki, a także wydłużono sezon. Niestety, z tego drugiego restauratorzy nie mogli skorzystać, ponieważ wprowadzone ogólnopolskie obostrzenia sprawiły, że możliwa była jedynie sprzedaż jedzenia na wynos lub dowóz.

Na interpelację radnej odpowiedział Mariusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Poznania, który poinformował, że Miasto jest świadome problemu i trudnej sytuacji restauratorów, dlatego już prowadzi prace w tym kierunku. Przygotowywane są rozwiązania mające na celu zmniejszenie obciążeń finansowych z tytułu wystawiania ogródków i stoisk gastronomicznych.

Obecnie projekt uchwały w tej sprawie jest w trakcie opracowywania.

Sezon ogródków gastronomicznych powinien wystartować w przyszłym miesiącu.