Ogródki restauracyjne otwarte. W nocy na Starym Rynku były tłumy Poznaniaków

O północy 15 maja weszło w życie rozporządzenie rządu, które pozwala restauratorom przyjmować klientów na świeżym powietrzu w ogródkach restauracyjnych.

Wiele lokali zdecydowało się świętować częściowe otwarcie branży gastronomicznej i od razu ugościć klientów. Nasi reporterzy byli na miejscu, aby relacjonować symboliczny powrót życia towarzyskiego w restauracjach i pubach w całej Polsce.

Poluzowanie w gastronomii oraz w transporcie wynika z rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, które weszło w życie 8 maja br.

 

Zgodnie z nim, od soboty, 15 maja do 28 maja restauracje oraz lokale gastronomiczne mogą otworzyć dla klientów swoje ogródki na świeżym powietrzu. Klienci muszą jednak zajmować co drugi stolik i odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m licząc od powierzchni stolika.