Strona główna » Blog » Hej Poznań » “Hej Poznań”
“Hej Poznań”
Jak co tydzień zapraszamy Was na kolejny odcinek programu Hej Poznań, który nadajemy na żywo z naszego studia w Starym Browarze!
Nie zabraknie u nas Marty Kabsch ze Starego Browaru, która w rozmowie z Anią Drzazgą opowie między innymi o wystawie Noriakiego w Galerii na Dziedzińcu. Jest ona częścią programu obchodów 18. urodzin Starego Browaru w Poznaniu. Projekt „Sejf jest za obrazem” będzie pierwszą tak obszerną prezentacją obrazów poznańskiego artysty i okazją, żeby odkryć mniej znane rozdziały twórczości „ojca” słynnego Watchera.
Po nowościach ze Starego Browaru przyjdzie czas na V Poznański Festiwal Ukulele i Piotra Kończala, czyli dyrektora festiwalu. Ania Drzazga w rozmowie z naszym gościem zaprosi Was do udziału w tym wyjątkowym wydarzeniem, a dyrektor opowie o planowanych atrakcjach i warsztatach. Całość odbędzie się w dniach 3-5 września.
Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa to instytucja znana każdemu. W poniedziałkowej odsłonie Hej Poznań porozmawiamy o sytuacji w Poznaniu i Wielkopolsce, sprawdzimy czy i jakiej krwi brakuje, ale dowiemy się też, co my Poznaniacy możemy zrobić aby pomóc potrzebującym.
Piotr Szulc z kolei zaprosił do rozmowy Jacka Borowskiego i jego psa Diego, którzy właśnie wrócili z półtora miesięcznej podróży motorem, podczas której przejechali blisko 7000 km! To niesamowita historia, o której od jakiegoś czasu rozpisują się media. Postanowiliśmy przybliżyć Wam tę opowieść.
W programie znajdzie się też coś dla fanów filmów dokumentalnych. Piotr Szulc porozmawia z Olgą Sokal między innymi o programie wydarzenia, ale przede wszystkim o tym, w jaki sposób dokumenty opowiadają rzeczywistość zarazem ją tworząc.
Na koniec czas na temat szczególnie ciekawy czyli.. Nauka polskiego u obcokrajowców! Nasz gość, Karolina Soltowska, opowie o tym co sprawia największą trudność w nauce tego, wbrew pozorom, niełatwego języka oraz o wydarzeniach Polish Cafe.
Całość dopełni niezastąpiony Jakub Reszka, który jak zawsze wyczaruje dla nas coś pysznego w kuchni.