W poszukiwaniu największej i najsmaczniejszej pyry

Region Wielkopolski kojarzony jest z dużą popularnością ziemniaków (pyry) w jadłospisach mieszkańców. Samorząd Województwa Wielkopolskiego organizuje konkurs, w którym wyłoniona zostanie największa wyhodowana pyra oraz potrawa przygotowana z ziemniaka w dowolnej formie kulinarnej. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 20 listopada na Hali sportowej przy Zespole Szkół nr 1 w Ostrzeszowie.

 

Mimo iż ziemniaki nie są naszą rodzimą rośliną, a do Europy przywędrowały dopiero w XVI wieku Wielkopolanie bardzo upodobali sobie i cenią obecność pyry w swojej kuchni. Jesień to intensywny czas zbiorów tego warzywa. W tym czasie Samorząd Województwa Wielkopolskiego organizuje konkurs pt. „Na największą wielkopolską pyrę oraz najsmaczniejsze jadło z pyry”.

Organizowane przedsięwzięcie to doskonała okazja by pokazać jak to bardzo popularne w naszym regionie warzywo można przygotować oraz rozpopularyzować poza granicami Wielkopolski. Głównym celem konkursu jest identyfikacja oraz zebranie wiedzy o potrawach regionalnych z ziemniaków. Zbudowana zostaje także świadomość kulturowa regionu w oparciu o tradycję przekazywanej kolejnym pokoleniom oraz pozytywny wizerunek województwa jako miejsca unikatowymi zwyczajami kulinarnymi społeczności regionu.

“Pyra to jedno z najbardziej rozpoznawalnych warzyw uprawianych w naszym regionie. Samorząd Województwa Wielkopolskiego organizując konkurs na największą pyrę oraz potrawę z pyry chce w ten sposób promować regionalne dziedzictwo kulinarne. Uczestnicy konkursu mają wyjątkową okazję zaprezentować kulinarny dorobek, w tym wyjątkowe na dania z pyry oparte na pokoleniowych recepturach. Udział w konkursie to wspaniała okazja by zaprezentować lokalne specjały szerokiej publiczności” – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

W ramach konkursu można zgłosić pyrę wyhodowaną na terenie województwa wielkopolskiego, która będzie pochodzić z tegorocznych zbiorów, natomiast potrawa, której głównym składnikiem jest ziemniak może być w dowolnej formie kulinarnej.

Głównym kryterium wielkości pyry jest jej waga. Zaprezentowane potrawy ocenione przez komisję konkursową będą poddane ocenie następujących elementów: walory smakowe i zapachowe, związek jadła z regionem i tradycjami, oraz sposób prezentacji dania. Dodatkowym kryterium jest wykorzystanie produktów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska w potrawie.

Finał konkursu na którym uczestnicy zaprezentują swoje największe pyry oraz jadło odbędzie się 20 listopada 2021 roku – start o godz. 12:00, na Hali sportowej przy Zespole Szkół nr 1 w Ostrzeszowie, przy ul. Generała Władysława Sikorskiego 9. Od 12:00 do 13:00 przyjmowane będą zgłoszenia konkursowe, czyli ważenie ziemniaków oraz rejestracja potraw z ziemniaków. Laureaci Konkursu otrzymają nagrody finansowe i dyplomy za zajęcie I, II i III miejsca oraz wyróżnienia w kategorii na największą pyrę oraz najsmaczniejsze jadło.

Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu zamieszczonego na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu oraz stronie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.