Rogal świętomarciński to chroniony prawem wyrób regionalny, który może być wytwarzany jedynie w Poznaniu i wyznaczonych powiatach Wielkopolski, zgodnie z tradycyjnym przepisem. Wyrabiany jest z ciasta półfrancuskiego, a nadzienie składa się z m.in. białego maku, orzechów, rodzynek, kandyzowanych owoców oraz aromatu migdałowego. Ciasto zawija się w charakterystyczną podkowę. Jeden rogal powinien ważyć od 150 do 250 gramów.
Przysmak od 2008 roku jest wpisany do “Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych” Unii Europejskiej.
Co roku Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu wydaje certyfikaty dla wytwórców, którzy wypiekają rogale według tradycyjnej receptury. Certyfikaty potwierdzają zgodność receptury i sposobu przygotowania, a tym samym uprawnia do nazywania rogala „świętomarcińskim”.
W tym roku potwierdzeniem może pochwalić się 94 producentów (91 firm posiada już odpowiedni dokument, 3 są jeszcze poddawane procedurze certyfikacji). Pełna lista udostępniona jest w galerii artykułu.