Nowa wspólna przestrzeń dla studentów i seniorów

Na Wydziale Leśnym i Technologii Drewna właśnie otwarto dwie sale dla studentów i seniorów. Stworzono wiele praktycznych rozwiązań, tak aby każdy mógł czuć się tam swobodnie. Wykorzystano do tego materiały z recyklingu, czy meble od polskich producentów.

 

Nowe sale Uniwersytetu Przyrodniczego dostosowane są zarówno dla potrzeb studentów, jak i seniorów. Zostały one zaprojektowane z uwzględnieniem wniosków i wytycznych wygenerowanych w ramach projektów badawczych BaltSe@nioR i BaltSe@nioR 2.0. Są to analizy branży meblarskiej oraz potrzeb seniorów, które były tworzone przez wiele lat. Poprzez takie podejście zaaranżowana przestrzeń dostosowana jest do osób starszych na podstawie przeprowadzanych badań.

Sale dostępne na parterze budynku Wydziału Leśnego i Technologii Drewna (ul. Wojska Polskiego 38) otwierają się wymagania zarówno osób starszych jak i tych z niepełnosprawnościami. W ten sposób Uniwersytet Przyrodniczy stwarza nowe standardy oraz wskazuje przyszły kierunek zmian w stwarzaniu przestrzeni dla studentów w każdym wieku.

 „Naszym celem było stworzenie pomieszczeń, które dadzą pełen komfort i bezpieczeństwo użytkowania wszystkim studentom, w tym studentom Przyrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Jednocześnie wszystko tu ma opowiadać o nowych czasach i nowych wyzwaniach stojących zarówno przed branżą meblarską, jak i przed instytucjami publicznymi. Meble, które znalazły się w salach, prezentują przykłady wykorzystania materiałów recyklingowanych czy surowców odnawialnych”. – mówiła dr Beata Fabisiak, koordynator projektu BaltSe@nioR 2.0.

Przestrzeń została przystosowana również do sytuacji epidemiologicznej, w tym zadbano o odpowiednie dystanse pomiędzy miejscami do siedzenia. Zgodnie z trendem ekologicznym, zmiany zastosowane przy projektowaniu pomieszczeń uwzględniają materiały, które dbają o planetę. Do zrobienia stołu użyto z drewna odpadowego pochodzącego z rozbiórki starych chat, lampy są wykonane z szybko rosnącego, odnawialnego materiału jakim jest bambus, a donice z tworzywa pochodzącego z recyklingu z 40% dodatkiem wiórów drzewnych powstających przy produkcji mebli i innych wyrobów z drewna.

„Zadbaliśmy o detale: łagodnie wyprofilowane krawędzie mebli, dodatkowe źródła światła czy swobodny podjazd do stołów wózkiem inwalidzkim. Wykreowane przestrzenie prezentują trwałą i widoczną zmianę, jaka może zostać wdrożona w przestrzeniach publicznych regionu Morza Bałtyckiego. Co ważne, już służą jako przestrzenie wzorcowe, do których każdy ma dostęp, w których każdy może przetestować i odkryć prezentowane przez nas rozwiązania, a następnie zdobytą wiedzę zabrać ze sobą by tworzyć kolejne przyjazne seniorom miejsc”. – dodała Fabisiak.

Projekt opracowany został przez naukowców z Katedry Meblarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – dr Beatę Fabisiak oraz dra inż. Roberta Kłosa wspólnie z projektantami Warsztatu Wnętrz: Sylwią Nowak-Dylewicz oraz Katarzyną Nowak-Brychcy. Całość ozdobiły rośliny dra Piotra Czuchaja z Katedry Roślin Ozdobnych, Dendrologii i Sadownictwa Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.