Kolejki przed cukierniami i pączkarniami. Poznaniacy świętują Tłusty Czwartek

Dziś Tłusty Czwartek, czyli dzień, w którym zgodnie z polska tradycją je się pączki. W Poznaniu przez cały dzień przy cukierniach i pączkarniach ustawiały się kolejki klientów.

 

Według tradycji w Tłusty Czwartek trzeba zjeść choć jednego pączka, by mieć szczęście i być zdrowym przez resztę roku. Bez względu na to, czy ktoś w to wierzy czy nie, chętnych do zjedzenia tego słodkiego przysmaku nie brakuje.

Obojętnie czy symboliczny jeden czy może więcej – najważniejsze, by smakowały. Poznaniacy wybierają najróżniejsze rodzaje i smaki. Dla jednych to tradycyjne na głębokim tłuszczu, inni preferują te pieczone w piekarniku.

W poznańskich cukierniach nie brakuje wyboru także w kwestii nadzienia – od tradycyjnych z marmoladą, przez budyń, ajerkoniak, różę, krem czekoladowy, orzechowy czy waniliowy. Coraz więcej cukierni, piekarni, kawiarni i pączkarni oferuje także opcje wegańskie oraz bez glutenu.

Nic więc dziwnego, że od rana w Poznaniu przed punktami ustawiały się kolejki klientów. Wielu widać było na ul. Półwiejskiej, gdzie mieści się kilka dobrze znanych pączkarni. Jak przyznają poznaniacy, w Tłusty Czwartek są gotowi zapłacić więcej za ten słodki przysmak niż w inne dni.