Naturalny chill w zabieganej rzeczywistości

Czy macie czasami wrażenie, że nasze życie pędzi tak szybko, że nie mamy czasu czy też możliwości i docenienia tego jakim pięknym miejscem jest nasza planeta? Na szczęście jest takie miejsce na mapie Poznania, która zabiera nas na slow food/shopping w otoczeniu bardzo bliskim matce naturze.

Save the planet Experience Center to unikalna przestrzeń w poznańskim centrum handlowym Posnania. Spotykam się w niej z Dariuszem Stasikiem, twórcą tego miejsca, ale też jednym z najbardziej uznanych blogerów w tematyce smart city & living. Zaczynamy od podwójnego espresso i śniadania. Wybór kulinarnych destynacji, w które możemy się przenieść jest ogromny. Mamy na przykład balijską owsiankę na mleku z owocami i orzechami nerkowca, arabską szakszukę, śniadania polskie, francuskie i skandynawskie, a nawet niezwykle kaloryczne „English breakfast”. 

„Przy każdym daniu, widzimy jego wartość kaloryczną, a także QR code” oznajmia Dariusz. „Kiedy zeskanujesz ten kod, możesz zobaczyć w jaki sposób możesz to danie przygotować w domu. Prezentujemy zarówno produkty, z których jest zrobione dane śniadanie jak i naczynia, na których jest serwowane. A już niedługo będziesz mógł zobaczyć za pomocą klipu na YT jak można to danie przygotować” – dodaje.

Wybór śniadań nowej karty Chill Restaurant Save the planet w jest ogromny. Zamawiam Dutch Baby Ricotta ze skórką pomarańczy i sosem waniliowym. 10 minut przyjemnej rozmowy i pachnący naleśnik na patelni ląduje na pięknym stole, który o dziwo też można kupić. Skórka pomarańczy to wyrazisty aromat, a ser ricotta rozpływa się w ustach. „Patelnie trzeba rozgrzać przed nałożeniem oliwy czy pozostałych składników wtedy naleśnik nie przylega do patelni i ma idealną strukturę” – zdradza Dariusz. Rozmawiamy o pozostałych śniadaniach dostępnych w menu restauracji. „Każde danie, jak i pojedyncze produkty testuję najpierw sam. Zależy nam na tym, żeby każdy składnik pochodził ze sprawdzonych miejsc i był eco-friendly. Ale oczywiście, kryterium smaku też jest kluczowe.” – przekonuje mój rozmówca. 

Po śniadaniu czas na mały tour po Save the planet. Experience Center jest unikatową przestrzenią. Znajduję tu sztukę pochodzącą z recyclingu czy przepiękną mapę świata, w której każdy kraj czy wyspa jest osobnym drewnianym elementem. „Te jak i inne niezwykle przedmioty łącznie z bambusową podłogą są do kupienia” – mówi Darek Stasik. Mamy też odrębne salki, gdzie możemy zorganizować spotkania biznesowe, albo po prostu przyjść na zajęcia jogi”. Zwracam uwagę na charakterystyczne dźwięki w tle, które towarzyszą podczas tego małego tournee. „To dźwięk z egzotycznej wyspy Bali, a dokładnie 24 godziny, które puszczamy tutaj w real time. Jest burza, są odgłosy ptaków. Tak jak byś tam był. W naszej czasoprzestrzeni jest 11:30 i w tych dźwiękach też” – wyjaśnia mój rozmówca. 

„Pokazujemy tu nie tylko rozwiązania smart, ale także m.in. najwyższą jakość powietrza wewnętrznego. Na dachu galerii postawiliśmy dwie potężne centrale wentylacyjne, żeby dać naszym klientom więcej świeżego powietrza, które w oparciu o stały pomiar poziomu CO2, wtłaczane jest do wnętrza. Dzięki temu tutaj inaczej się oddycha

podkreśla Dariusz Stasik

Każdy element Save the planet wydaje się być bardzo dobrze przemyślany. Mógłbym tu przejść na szybkie śniadanie, ale dużo bardziej chciałbym tu zostać na kilka godzin i zanurzyć w tej czasoprzestrzeni. To tak jakby na Bali wybrać się tramwajem. I wrócić jeszcze tego samego wieczora. 

Save the planet Experience Center znajduje się w CH Posnania, na 1.piętrze obok E-obuwie.

zapraszamy również na 

Facebook: https://www.facebook.com/savetheplanetchillrestaurant

Instagram: https://www.instagram.com/savetheplanet_chill_restaurant/