Pyra pierwszą bohaterką Poznańskiego Szlaku Kulinarnego

Jednym z najczęstszych skojarzeń z Poznaniem są… pyry. Regionalny przysmak w różnym wydaniu będzie pierwszym z bohaterów nowego Poznańskiego Szlaku Kulinarnego.

Jedzenie od zawsze było istotnym elementem turystyki. Tradycyjne i charakterystyczne dla danego regionu potrawy, dania czy przysmaki są nieodzownym elementem wycieczki dla wielu podróżnych. To jeden z powodów, dla którego Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna zainicjowała nowy program – Poznański Szlak Kulinarny, który powstaje przy współpracy z poznańskimi restauracjami.

Inspiracją było także coraz większe uznanie gastronomiczne.

„Nasze miasto zdobywa coraz większe uznanie gastronomiczne. Trafiają do nas dziennikarze kulinarni, nasi chefowie odnoszą międzynarodowe sukcesy, a coraz więcej turystów dopytuje o lokalne specjały. Aby wyjść im naprzeciw, tworzymy szlak kulinarny” – mówi Jan Mazurczak, prezes PLOT

Szlak tworzą miejsca nawiązujące do lokalnych przepisów i produktów, dzięki czemu będzie swego rodzaju przewodnikiem po unikalnych smakach Poznania. Co ważne, pomoże zarówno mieszkańcom jak i turystom.

Na pierwszy ogień rzucono pyrę, z którą kojarzy się stolica Wielkopolski. Co istotne, ziemniak jest prawdziwym bohaterem dań, a nie jedynie dodatkiem. Na Szlaku znajdą się miejsca, w których można spróbować poznańskiego przysmaku w różnej formie – od tradycyjnej po nowoczesną. W menu znajdują się więc m.in. tradycyjna pyra z gzikiem, szagówki czy plyndze, ale także pyra w połączeniu z ośmiornicą.

Jak podkreślają kucharze, ziemniaka można przygotować na wiele sposobów i podać go w najróżniejszej postaci.

Na Szlaku nie brakuje także Muzeum Pyry, w którym można nie tylko poznań historię poznańskiego przysmaku, ale także zdobyć pierwsze szlify w wykorzystania ziemniaków w kuchni. To także idealne miejsce do tego, by dowiedzieć się, dlaczego w Poznaniu to warzywo nazywane jest pyrą.

Jak podkreśla PLOT, Poznański Szlak Kulinarny jest projektem otwartym, co oznacza, że przez cały czas może być poszerzany poprzez dołączanie do niego kolejnych restauracji. Pyra będzie bohaterem pilotażowej odsłony Szlaku, ale już w najbliższych miesiącach zostaną ogłoszeni kolejni, także związani z poznańską kuchnią.

Więcej informacji o Poznańskim Szlaku Kulinarnym można znaleźć w zakładce na stronie internetowej PLOT tutaj.