Za odporność w dużej mierze odpowiada układ pokarmowy, a w szczególności jelita w których znajduje się mikroflora jelitowa. Dietetyczka Marta Lewandowicz opowiedziała o tym jakie produkty należy spożywać, aby wspomagać pracę mikroflory jelitowej.
„Kiszonki przede wszystkim jeśli chodzi o produkty naturalnego pochodzenia, kiszonki kojarzą się z ogórkami, kapustą. Natomiast co jest bardzo popularne i coraz bardziej modne i też naprawdę dobrze działa to zakwas z buraków.” – tłumaczy dietetyczka.
Jak dodaje gość programu „Hej Poznań” należy pamiętać, że w kiszonkach znajdują się bakterie kwasu mlekowego, a nie probiotyki dlatego nie zawsze będzie to wystarczające. Aby bardziej wzmocnić odporność można udać się dodatkowo do dietetyka i rozpocząć probiotykoterapię celowaną.
Na pytanie dziennikarki Anny Drzazgi na temat tego jak sprawdzić czy jelita pracują w odpowiedni sposób, dietetyczka Marta Lewandowicz odpowiedziała, że najlepiej wsłuchać się w swój organizm.
„Jeżeli chorujemy zbyt często, łapiemy infekcje, katar, wirusy, ta nasza odporność jest nie do końca najlepsza, nie wysypiamy się dobrze, mamy problem na przykład z nadmierną masą ciała, szybko się męczymy, doskwierają nam biegunki, zaparcia, rytm wypróżniania jest nieregularny i mamy kilka takich elementów to łatwo poskładać to w całość i przyjrzeć się naszym jelitom.” – tłumaczy Marta Lewandowicz
Warto również pamiętać, aby spożywać dużo ciepłych posiłków, które będą rozgrzewały organizm od środka – można dodać do nich rozgrzewające przyprawy, np. curry, kurkumę oraz ostrą paprykę. Kolejnym sposobem na wsparcie odporności jest jedzenie warzyw i owoców sezonowych. W okresie jesiennym będą to przede wszystkim jabłka, gruszki, dynie, papryka, cukinia czy ziemniak.
„Jeśli chodzi o naukę, to przede wszystkim chodzi o dodawanie pestycydów, o procesy hodowli i uprawy. Ewentualnie możemy wybierać mrożonki.” – tłumaczy dietetyczka
W ostatnim czasie bardzo popularne stały się suplementy diety, jednak Marta Lewandowicz nie jest ich fanką. Jak tłumaczy w programie „Hej Poznań” brakujących składników w naszym organizmie lepiej szukać w produktach spożywczych. Do codziennej diety warto wprowadzić dobre oleje, np. z czarnuszki, lniany lub rzepakowy.
Jak dbać o odporność w okresie jesiennym można dowiedzieć się słuchając rozmowy w programie „Hej Poznań”.